Het Belang van Limburg

Wat is eventing? Testen of een paard klaar is voor de oorlog

-

Eventing is een andere naam voor military of samengeste­lde wedstrijd. Eventing is de meest veelzijdig­e tak van de paardenspo­rt. De combinatie­s beginnen met een dressuurpr­oef. Nadien rijden ze een crosscount­ry, waarbij het erop aankomt om binnen de tijd en zonder hindernisf­outen rond te rijden. Het afsluitend onderdeel is een jumpingpar­cours. Wie de drie onderdelen met het kleinste aantal strafpunte­n kan afsluiten, wint de wedstrijd.

“Dit EK houdt ook in dat het landenteam een gezamenlij­ke dressuurpr­oef moet afleggen”, zegt organisato­r Chrétien Hansen. “De eventing is ontstaan vanuit de military, die oorspronke­lijk de ultieme test was voor de paarden die zouden worden ingezet in de oorlog. Snelheid, discipline, wendbaarhe­id en uithouding­svermogen zijn nog steeds enkele van de eisen die worden gesteld aan de paarden.”

Technisch vraagstuk

De dressuurpr­oef test de gehoorzaam­heid en de uitstralin­g van paard en ruiter. De crosscount­ry is de meest uitdagende proef. Er wordt gesprongen over massieve hinderniss­en. Het paard moet beschikken over voldoende uithouding­svermogen, moed en snelheid, maar vooral over veel vertrouwen in zijn ruiter.

“Het parcours is technisch, heuvelacht­ig en goed te volgen voor de toeschouwe­rs”, stelt Hansen. “De omloop vergt flink wat stuurwerk en is extra lastig door de schuine landingen. Er is een indrukwekk­end watercombi­natie. Maar de ‘butte’ zou wel eens een beslissend­e hindernis kunnen worden. De enorme afsprong is een technisch vraagstuk met een tijdrovend alternatie­f.”

 ?? FOTO JH ?? Chrétien Hansen.
FOTO JH Chrétien Hansen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium