Het Belang van Limburg

“Minstens op het podium”

Jens Schuermans wil na het BK dolgraag ook het EK winnen

- Freddy VAES

Jens Schuermans wordt al jarenlang als de grote Belgische mountainbi­kebelofte bestempeld. Toch moest hij tot vorige zondag in het Luxemburgs­e Erezée wachten op zijn allereerst­e Belgische titel. “Natuurlijk doet dat deugd”, zegt de Maasmechel­aar. “Maar volgend weekend het EK winnen, zou nog mooier zijn.” Schuermans moest in Erezée vooral afrekenen met een andere Limburger: Kevin Panhuysen uit Peer.

“Ik moest alle zeilen bijzetten om het eerste halfuur in zijn spoor te kunnen blijven”, geeft Schuermans toe. “Maar op de beklimming­en kon ik overnemen en mijn eigen tempo opleggen. Na een tijdje bleek dat te hoog voor Kevin waardoor hij een gaatje moest laten vallen. Vanaf toen ben ik steeds verder uitgelopen.”

“Ik heb dikwijls pech gehad op de Belgische kampioensc­happen”, aldus nog Schuermans. “Maar ik kan natuurlijk verzachten­de omstandigh­eden inroepen. Zo kwam ik enkele jaren geleden heel zwaar ten val. Het heeft lang geduurd voor ik daarvan hersteld was. En toen ik langzaam maar zeker weer op mijn normale niveau geraakte, kreeg ik af te rekenen met knieproble­men. Ook kregen we tijdens Belgische kampioensc­happen een paar keer een parcours voorgescho­teld waarop wij als echte mountainbi­kers een beetje in het nadeel waren. Dat was nu in Erezée absoluut niet het geval. Voor mij was het één van mooiste parcoursen waarop ik in België al gereden heb.”

Zondag Italië

Deze Belgische titel is mooi maar Schuermans wil meer. “Volgend weekend is er het Europees kampioensc­hap in Italië. Daar winnen zou nog veel mooier zijn. Met deze conditie hoort dat zeker tot de mogelijkhe­den. Bovendien heb ik iets met EK’s. Ik nam er vier keer aan deel, behaalde één keer goud, één keer zilver en één keer brons. Met minder dan een podium kan ik zondag dan ook geen vrede nemen.”

Pittig detail: in Erezée werd Jens’ neefje Daan Depuydt eveneens nationaal kampioen, bij de aspiranten, en dit al voor het derde jaar op rij. Het ziet er dus naar uit dat er in de familie een opvolger voor Schuermans in de maak is. Daan begon enkele jaren geleden met mountainbi­ken omdat hij opkeek naar zijn grote neef. Nu wil hij in diens voetsporen treden.

 ?? Foto FV ?? Jens Schuermans: “Ik heb iets met EK’s, op vier deelnames pakte ik al goud, zilver en brons.”
Foto FV Jens Schuermans: “Ik heb iets met EK’s, op vier deelnames pakte ik al goud, zilver en brons.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium