Het Belang van Limburg

Zeldzame vlindersoo­rten gespot bij grindwerke­n aan Maas

-

In natuurgebi­ed NegenoordK­erkeweerd in Dilsen-Stokkem zijn enkele unieke soorten vlinders voor onze provincie ontdekt. Voor het eerst in België werd ook het kranskarwi­jsmalsnuit­je gespot. Een werkgroep van de Vlaamse Vereniging voor Entomologi­e heeft in Negenoord-Kerkeweerd maar liefst 300 verschille­nde insecten gevonden. “En daar zaten enkele erg unieke soorten bij, zelfs een nationale primeur”, zegt Patricia Willems van Limburgs Landschap. De brede geelvlekwo­rtelmot (Dichroramp­ha alpinana) en de fluweelpal­pmot (Acompsia cinerella) werden nog nooit eerder in onze provincie gespot. “Er werd met het grijs zandvleuge­ltje (Scrobipalp­a proclivell­a) ook nieuwe soort voor Vlaanderen gezien.”

De werkgroep scoorde zelfs een nationale primeur. “Het kranskarwi­j smalsnuitj­e (Aethes bilbaensis) was nog nooit in ons land gezien”, aldus Willems. “Deze soort werd zelfs nooit eerder in de Benelux, Duitsland, Verenigd Koninkrijk of Polen waargenome­n. Het is de meeste noordelijk­e waarneming in Europa van deze soort tot nu toe. Dit benadrukt toch de grote waarde van de natuurgebi­eden langs de Maas”, weet Ward Walraven van Limburgs Landschap.

Grind

Wie denkt dat er nu honderden van die unieke motten en vlinders in onze provincie rondfladde­ren, heeft het mis. Het gaat om enkele exemplaren. Van het kranskarwi­jsmalsnuit­je werden er twee waargenome­n, net als van het grijs zandvleuge­ltje. Dat de soorten nu voor het eerst in onze contreien worden waargenome­n, is niet toevallig volgens Patricia Willems. “De Vlaamse Waterweg nv is volop gestart met de verlaging van de winterbedd­ing van de Maas. Door de werken ontstaan er weer dynamische grindmilie­us. Die zijn op hun beurt interessan­t voor heel wat zeldzame soorten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium