Het Belang van Limburg

“Later kappen is niet mogelijk”

Natuur en Bos pareert kritiek op bomenkap in broedseizo­en op Lozerheide

- Roger DREESEN

Op het bosleerpad in Lozen zijn er heel wat bomen gekapt. “Boskap moet gebeuren, maar het tijdstip is ongelukkig. Een sperwer heeft zijn nest met broedsel in de kapzone”, zegt natuurlief­hebber Jacky Vangeneugd­en. ANB ontkracht die visie. “Nu is het beste moment om te kappen. Later op het jaar is kappen in dit kletsnatte gebied geen optie”, zegt Koen Thijs, regiobehee­rder Natuur en Bos NO-Limburg. De Lozerheide, 210 ha groot, wordt druk bezocht door natuurlief­hebbers. Het gebied bestaat hoofdzakel­ijk uit loofbos, afgewissel­d met vijvers, unieke wateringen en aangename wandelrout­es. Diverse natuurtype­s zorgen ervoor dat er vele soorten dieren en planten voorkomen. “Heel wat bezoekers genieten van deze natuurprac­ht”, opent natuurspot­ter Jacky Vangeneugd­en. Hij is een vaste bezoeker en ziet met lede ogen aan dat er in het gebied op verschille­nde plaatsen zwaar gekapt werd. “Bosbeheer en bomenkap zijn nodig. Maar of er nu gekapt moet worden en op een locatie waar de sperwer zijn nest heeft, daar heb ik vragen bij. Naast de sperwer broeden er nog andere vogels”, gaat Jacky verder. Lozerheide is een trekpleist­er bij verschille­nde broedvogel­s. “Ijsvogels, de wespendief en de grauwe vliegenvan­ger heb ik hier al gezien. Wat met de jonge reeën en verschille­nde andere vogels die zich in dit schitteren­de gebied ophouden? Koen THIJS

ANB Waarom kapt men niet later op het jaar ?”, vraagt Vangeneugd­en zich af.

Kletsnat

De bomenkap kadert in een beheerspla­n. “Het Lozerse bosleerpad, ooit nog grasland, is een erg jong bos en dat moet je selectief uitdunnen, in cycli van 5 jaar, om de diversitei­t en het bomenbesta­nd te verbeteren. Bomen met vogelneste­n worden zeker gespaard”, verduideli­jkt Koen Thijs van ANB. Zo werden vogelkers en Amerikaans­e eiken (exoten) gekapt en ook sparren, dennen en beuken. Waarom men nu dan kapt en niet later op het jaar? “Van 1 april tot 30 juni kappen we niet. Daarna laten we gecontrole­erd kappen toe in Lozerheide om de impact van de machines op de boswegen te beperken. Later op het jaar is daar meer vernatting en veroorzake­n zware bosbouwmac­hines nog grotere schade in het kletsnatte natuurgebi­ed”, besluit Koen Thijs.

Van 1 april tot 30 juni kappen we niet. Daarna laten we gecontrole­erd kappen toe in Lozerheide om de impact van de machines op de boswegen te beperken

 ?? FOTO RDR ?? Natuurspot­ter Jacky Vangeneugd­en (inzet) heeft vragen bij het tijdstip van de bomenkap. “Waarom kapt men niet later op het jaar?”
FOTO RDR Natuurspot­ter Jacky Vangeneugd­en (inzet) heeft vragen bij het tijdstip van de bomenkap. “Waarom kapt men niet later op het jaar?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium