Het Belang van Limburg

Van Rossem roskamt Vlaamse ‘Slimste Mens’

- Raymond DE CONDE

In Nederland is ‘De Slimste Mens’ zopas aan zijn tiende seizoen begonnen en Eva Jinek wilde in haar talkshow maandagavo­nd van eenmansjur­y Maarten van Rossem graag weten waar dat succes aan te danken is. “Wij hebben er een veel beter programma van gemaakt dan de Belgen”, zei Van Rossem. “Het eerste jaar moesten we het doen met de Vlaamse vragen en dat vonden we pijnlijk omdat het altijd over seks ging.” Van Rossem vertelde dat hij het format had leren kennen nadat hem dvd’s van ‘De Slimste Mens Ter Wereld’ waren toegestuur­d. Hij wilde in eerste instantie niet meewerken aan het programma omdat hij het “ongeloofli­jk klungelach­tig” vond. Maar een telefoontj­e van de producent, die hem alle vrijheid beloofde, en de toestemmin­g van zijn vrouw (‘Je kunt dit doen’) haalden hem over de streep en hij heeft er tot de huidige dag geen spijt van: “Ik vind het leuk om op te treden.” Tijdens zijn betoog bij Jinek liet Van Rossem geen kans liggen om de Vlaamse versie neer te sabelen. Dat ging zo:

* “Er moet in dat programma enorm gelachen worden. Vooral met Geubels natuurlijk.”

* “Wij zijn één keer bij een opnamen geweest en dan blijkt dat ze die rommel van een autocue lezen. Hallo, als je je grappen niet eens ter plekke zelf kunt verzinnen.” * “In België was er ook een eenDat mansjury, een professor met een baard. Ik heb nog nooit zo’n lul gezien. Het was zo slap en diep kinderacht­ig.”

Respect

Sam De Graeve, actief bij Woestijnvi­s en jarenlang eindredact­eur van ‘De Slimste Mens Ter Wereld’, herinnert zich niet dat er ooit een professor met een baard als eenmansjur­y heeft opgetreden in de Vlaamse versie.

Hij ontkent ook dat de grappen van een autocue worden afgelezen. “Maarten van Rossem vindt de Nederlands­e versie beter. Omgekeerd vinden wij de Vlaamse versie beter. heeft te maken met puur culturele verschille­n. Dat is geen drama. En dat al onze vragen over seks gaan? Is het niet ironisch dat de Nederlande­rs die ons destijds gegidst hebben naar meer openheid over seks nu vinden dat we er te veel grappen over maken?” De Graeve voelt zich door de opmerkinge­n van Maarten van Rossem niet beledigd. “Ik respecteer hem zeer. Zij maken ‘De Slimste Mens’ voor hun territoriu­m. Maar ik ben blij dat ze daar toch ons format voor nodig hebben.”

 ?? Foto EPA ??
Foto EPA
 ?? FOTO KRO/NCRV ?? Maarten van Rossem, op dreef maar niet alle feiten juist.
FOTO KRO/NCRV Maarten van Rossem, op dreef maar niet alle feiten juist.
 ??  ?? Fien Troch won vorig jaar met ‘Home’ de Horizons Award in Venetië en zit volgende maand in de jury van de Mostra. Vanavond is ze in Genk.
Fien Troch won vorig jaar met ‘Home’ de Horizons Award in Venetië en zit volgende maand in de jury van de Mostra. Vanavond is ze in Genk.
 ?? FOTO HBVL ?? Sam De Graeve is het niet eens met Van Rossem.
FOTO HBVL Sam De Graeve is het niet eens met Van Rossem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium