Het Belang van Limburg

“Zelfs na twintig jaar blijft de film overeind”

Fien Troch koos ‘Badlands’ voor Cinema Canvas op C-Mine Genk

- Raymond DE CONDE

Vanavond, morgen en overmorgen is Cinema Canvas te gast op C-Mine in Genk (en op uw scherm thuis) met drie sterke films: ‘Badlands’, ‘Miller’s Crossing’ en ‘Magnolia’. Michaël Pas ontvangt filmmaakst­er Fien Troch en expert Anke Brouwers om ‘Badlands’ van Terrence Malick in te leiden. “Ik heb de film twintig jaar geleden gezien op mijn achttiende, net voor ik aan de filmschool begon, op videocasse­tte”, vertelt Troch. “Hij maakte toen erg veel indruk op mij. Ik heb hem nu opnieuw bekeken en hij blijft helemaal overeind.”

Is het echt je favoriete film?

“Telkens als ze me vragen naar mijn favoriete film, antwoord ik iets anders want er zijn zo veel goede films. Ik heb wel wat van Malick geleerd: hoe hij monteert hij moet kilometers opnamen gehad hebben. Na een gewelddadi­ge scène zie je plotseling een mooi landschap of een beestje dat ergens kruipt. Het is een rauw verhaal dat op een sprookjesa­chtige manier verteld wordt.”

Het scenario is min of meer gebaseerd op het verhaal van Charles Starkweath­er en zijn minderjari­ge vriendin Caril Fugate, die in 1958 elf moorden begingen, waaronder op de moeder van Caril. Hollywood stond er jarenlang huiveracht­ig tegenover om het verhaal te verfilmen.

“Het is een controvers­iële film. Kit, gespeeld door de jonge Martin Sheen, begaat de ene moord na de andere zonder dat hij daar enig gevoel bij toont. De slachtoffe­rs zijn mensen die toevallig zijn pad kruisen en hem om een of andere reden in de weg lopen. En dan hebben ze maar pech gehad. Zijn 15-jarige vriendinne­tje Holly (gespeeld door Sissy Spacek, nvdr.), die hij toevallig ontmoet, gaat met hem mee omdat ze gevleid is door zijn compliment­en. Ook zij vertoont eerst weinig of geen gevoel wanneer er weer eens iemand uit de weg wordt geruimd. Het zijn twee naïeve, kinderacht­ige personages, helemaal niet de doorgewint­erde slechterik­en van wie je het kan verwachten dat zij in feite seriemoord­enaars zijn. Kit begaat een stommiteit, werkt zich in nesten en wordt ten slotte de meest gezochte man van het land. Malick toont hen zonder te beoordelen of te veroordele­n, wat het publiek schokkeerd­e. Holly vertelt het verhaal in voice-over, ook op een toon die je niet verwacht bij zo’n verhaal. Je blijft zitten met de vraag: wat is de moraal van dit verhaal?”

De film werd door de critici eerst maar lauw ontvangen. Achteraf blijkt deze debuutfilm misschien wel de beste die Malick ooit gemaakt heeft.

“Malick heeft niet zoveel films gemaakt. De laatste jaren is hij als zeventiger plotseling productiev­er geworden. Van ‘The Tree of Life’, de Gouden Palm in Cannes 2011, was ik minder fan.”

In september zit je in de jury van het festival van Venetië. Is dat een leuke job?

“Het

is

leuk

en

zwaar

tegelijk want je moet een pak films zien en die elk de aandacht geven die ze verdienen. Annette Bening is dit jaar juryvoorzi­tter en ik kijk ernaar uit om met de andere juryleden over al die films te kunnen discussiër­en. Ik hoop alleen dat de bekroonde film uiteindeli­jk geen compromisk­euze zal zijn. Dan nog liever een

Gouden

Leeuw voor een film die ik zelf niet zo goed vond.”

X‘Cinema Canvas’, vanaf 20 uur op C-Mine in Genk of om 22.10 uur op Canvas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium