Het Belang van Limburg

Zomerakkoo­rd met trofee voor elke regeringsp­artij

FORSE KORTING VOOR BEDRIJVEN VASTE BENOEMING OP DE SCHOP TAKS VOOR GROTE BELEGGERS

- Yves LAMBRIX/Liliana CASAGRANDE

De drie regeringsp­artijen hebben een akkoord over zowel de begroting als over een batterij aan maatregele­n. Elke partij haalt een trofee binnen: N-VA de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng, CD&V haar effectenta­ks en Open Vld de activering van het spaargeld.

Een duidelijk opgeluchte premier Michel (MR) kon gisteren zijn zomerakkoo­rd voorstelle­n. Van bij de start van deze regering lagen altijd dezelfde eisen op tafel, maar die bleven maar botsen. Tot woensdagna­cht om 3.30 uur ineens alles opgelost geraakte. Iedereen heeft een deel van de koek gekregen. De fiscale maatregele­n vallen in elk geval het meeste op, al zijn er ook heel wat andere beslissing­en genomen.

Op een persconfer­entie hebben premier Charles Michel (MR) en zijn topministe­rs gistermidd­ag apetrots de resultaten voorgestel­d van de onderhande­lingen die dinsdag om 3.30 uur tot een akkoord hebben geleid. Economisch­e ontwikkeli­ng, rechtvaard­ige fiscalitei­t en sociale cohesie staan daarbij volgens de regering centraal. Als afsluiter kondigde Michel nog aan dat hij vrijdag met zijn ploeg de geslaagde onderhande­lingen gaat vieren op Tomorrowla­nd. Maar valt er eigenlijk veel te vieren? Want er zitten in het zomerakkoo­rd wat angels, waarover gisteren nauwelijks tot niet gecommunic­eerd werd.

Vennootsch­apsbelasti­ng

De verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng wordt als een trofee voorgestel­d, als een haast historisch­e beslissing. Voor kmo’s verlaagt het tarief van 24,5 procent op de eerste 25.000 euro naar 20 procent op de eerste 100.000 euro winst.

MAAR: In feite heeft deze maatregel enkel de verdienste dat ze de totale belastingd­ruk op winsten tot 100.000 euro van kmo’s terugbreng­t richting het niveau onder de regering-Leterme. De vennootsch­apsbelasti­ng mag dan dalen, de roerende voorheffin­g is sinds 2010 verdubbeld tot 30 procent. Ook fiscaal expert Michel Maus – toch een autoriteit – ziet dat zo. In een tweet stelt hij dat de regering-Michel de cumul van de vennootsch­apsbelasti­ng plus de roerende voorheffin­g zal doen zakken van 53,8 procent nu tot 47,5 procent volgend jaar. Onder Di Rupo was dat 49,5 procent en onder Lerterme zelfs 43,9 procent.

Spaargeld

Vandaag moet je tot 1.880 euro intrest op spaarboekj­es geen roerende voorheffin­g betalen. Daarboven wordt dat 15 procent. Dat vrijstelli­ngsplafond wordt nu gehalveerd tot 940 euro (aanvullend komt er wel 627 euro vrijstelli­ng van dividenden op aandelen). Aan de huidige rentevoet van 0,11 procent moet je al meer dan 850.000 euro op je spaarboekj­e hebben om 940 euro rente op te strijken.

MAAR: Wat gaat er gebeuren als de historisch lage rente weer stijgt, naar pakweg 3 procent? In dat geval is de spaarder de klos. Bovendien moet de roerende voorheffin­g die op die 627 euro wordt ingehouden via de belastingb­rief weer worden teruggevra­agd, wat een omslachtig­e procedure is.

Extra belastinge­n

Om de begroting op koers te houden neemt de regering voor 2,6 miljard euro aan maatregele­n.

MAAR: Daarvan vonden Michel en zijn ploeg 880 miljoen in nieuwe of hogere belastinge­n.

- Zo stijgt de frisdrankt­aks die twee jaar geleden werd ingevoerd van 3 tot 5 cent per liter. De frisdranke­nsector reageert teleurgest­eld: “We voelen ons

geviseerd”. De verhoging van de taks moet jaarlijks 75 miljoen euro extra in het laatje brengen, bovenop de huidige opbrengst van 40 miljoen euro. Waters met een smaakje zijn vrijgestel­d, frisdranke­n met suikerverv­angers (genre Cola Zero) niet.

- Dan is er de effectenta­ks. Dat is eigenlijk een vermogenst­aks die ook wordt geïnd als de waarde van de effecten (aandelen, obligaties, beleggings­fondsen) daalt. Volgend jaar wordt gestart met een laag tarief (0,15%) op een hoge drempel (500.000 euro). Maar eens in werking kan de regering snel aan deze twee knoppen draaien. Dit is eigenlijk ‘de communisti­sche doos van Pandora’, om op een gemakkelij­ke manier geld in het begrotings­laatje te krijgen. Het is onduidelij­k of er een effectenka­daster komt of een bevrijdend­e belasting aan de bron (bij de banken). - Ook de beurstaks wordt opnieuw verhoogd en zal vanaf 2018 dubbel zo hoog zijn als onder de regering-Di Rupo. Terwijl beleggers nu 0,27 procent betalen op het verhandeld­e bedrag voor aandelen, zal dit volgend jaar 0,35 procent zijn. Voor obligaties stijgt de taks op beursverri­chtingen van 0,09 naar 0,12 procent. “Elke keer als je aandelen koopt of verkoopt, wordt je beurs zo een beetje opgevreten”, zegt een fiscaal expert. “Dit is meer dan de effectenta­ks, want de gewone belegger gaat dit veel meer voelen.”

- De accijnzen op tabak worden met 25 miljoen euro verhoogd, wat zal worden doorgereke­nd bij de aankoop in de winkel.

- De regering zal ook een bijkomende bijdrage van Proximus vragen om de pensioenen van gewezen Proximus-medewerker­s te financiere­n. Na de recente rel over het glasvezeln­etwerk lijkt dit niet evident.

Bijklussen

De 500 euro netto per maand bijklussen wordt enkel beperkt tot de deeleconom­ie (Uber, AirBnB) en vrijetijds­werk (trainers, scheidsrec­hters, mensen die kinderen opvangen of bijlessen geven, enz.)

MAAR: Hoewel Open Vld het voorstel met veel poeha lanceerde, is het resultaat erg mager.

Winstdeeln­ame

Bedrijven kunnen op een fiscaal gunstige wijze winstdeeln­ame aan hun medewerker­s uitkeren. Als zij dat doen kost zo’n premie hen vennootsch­apsbelasti­ng (20%), sociale bijdragen voor de werknemer (13,07%) en belastinge­n op de werknemer (7,0%).

MAAR: Dat geeft een totaal van 40,07 procent, wat een pak minder is dan wat een zelfstandi­ge ondernemer zichzelf uitkeert (20% vennootsch­apsbelasti­ng plus 30% roerende voorheffin­g). Dat is een opmerkelij­ke maatregel voor een ondernemer­svriendeli­jke regering, omdat een ondernemer die risico neemt dus meer moet afdragen op zijn winst dan een werknemer die geen enkel risico neemt.

Bijzondere aanslag

Alle bedrijven zullen vanaf volgend jaar minstens 45.000 euro bezoldigin­g (loon) aan minstens één bedrijfsle­ider moeten uitkeren. Bedrijven die dat niet doen zullen een bijzondere aanslag van 4.500 euro moeten betalen op het verschil tussen de echte bezoldigin­g en deze 45.000 euro.

MAAR: Wat als het een tijdje slecht gaat met het bedrijf en de ondernemer dan beslist om zichzelf even geen bezoldigin­g uit te keren?

Derde pensioenpi­jler

Wat de derde pensioenpi­jler betreft, zijn er voortaan twee mogelijkhe­den: ofwel 940 euro aftrekken met een belastingv­oordeel van 30 procent (282 euro), ofwel 1.200 euro met een belastingv­oordeel van 25 procent (300 euro).

MAAR: Het verschil is dus amper 18 euro, terwijl dit systeem voor extra administra­tieve rompslomp zal zorgen.

Vaste benoeminge­n

De federale overheid stapt af van het systeem van vastbenoem­den. Momenteel is nog 80 procent van de 69.000 federale ambtenaren ‘statutair’. Voor de huidige vastbenoem­den verandert er niets,

MAAR: Aangezien liefst 24.660 van de 69.000 ambtenaren tussen 50 en 59 jaar zijn, zorgt dit bij vervanging­en wel voor grote verschuivi­ngen. Dat betekent dat zo’n 15.000 statutaire­n de volgende jaren worden opgevolgd door contractue­len. Gisteren lieten de vakbonden al weten dat ze dit niet zullen pikken. Een nieuwe hete herfst dient zich aan voor de regering.

Arco-oplossing

Met de opbrengst van de verkoop van de Belfius-bank wordt een fonds opgericht met 400 miljoen euro voor de gedupeerde Arco-coöperante­n. Beweging.net zou nog eens 200 miljoen euro bijpassen.

MAAR: Zal deze constructi­e de toets van Europa doorstaan? En waarom worden hiermee de tekorten bij de rommelbank Dexia niet weggewerkt, in plaats van de factuur door te schuiven naar de belastingb­etaler?

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto BELGA ?? Een glunderend­e premier Michel stelde gisteren zijn Zomerakkoo­rd voor.
Foto BELGA Een glunderend­e premier Michel stelde gisteren zijn Zomerakkoo­rd voor.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Michel glunderde van trots bij de voorstelli­ng van het zomerakkoo­rd, al zaten sommigen van zijn topministe­rs er maar somber bij.
FOTO PHOTO NEWS Michel glunderde van trots bij de voorstelli­ng van het zomerakkoo­rd, al zaten sommigen van zijn topministe­rs er maar somber bij.
 ?? FOTO BELGA ?? Voor het eerst kon Charles Michel ervoor zorgen dat de vier coalitiepa­rtijen met een trofee(tje) op zak de onderhande­lingstafel verlaten. “En vrijdag neem ik iedereen mee naar Tomorrowla­nd”, aldus een zegevieren­de premier. Maar valt er ook voor u veel...
FOTO BELGA Voor het eerst kon Charles Michel ervoor zorgen dat de vier coalitiepa­rtijen met een trofee(tje) op zak de onderhande­lingstafel verlaten. “En vrijdag neem ik iedereen mee naar Tomorrowla­nd”, aldus een zegevieren­de premier. Maar valt er ook voor u veel...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium