Het Belang van Limburg

Verhuizen binnen Hasseltse ring kost bewoners 200 euro extra

Hasseltse verhuizers boos over verviervou­diging van vergoeding voor inname openbaar domein

- Dirk JACOBS

De Hasseltse verhuisfir­ma’s zijn boos op het stadsbestu­ur omdat die de zogenaamde vergoeding voor inname van het openbaar domein heeft verviervou­digd. Tot nog toe betaalden de verhuizers 25 euro als ze een verhuiswag­en parkeerden voor een huis. Sinds kort rekent de stad daar 100 euro voor aan. “We kunnen niet anders dan deze kosten door te rekenen aan onze klanten”, luidt het. Als je oude én je nieuwe adres binnen de grote ring liggen, kost een verhuizing je zo 200 euro extra. “Dit is geldkloppe­rij”, zeggen de verhuisfir­ma’s.

Verhuizen in Hasselt wordt plots een pak duurder. Geen verhoging van het verhuistar­ief zelf, maar wel een flinke stijging van de vergoeding voor de inname van het openbaar domein, een beslissing van het stadsbestu­ur. “Waar we tot 17 juli 25 euro moesten betalen voor het plaatsen van een verhuislif­t en vrachtwage­n op één adres, is dat nu 100 euro”, zeggen verhuizers Steven Vrancken en Oliver Louis. “Die vergoeding – een verhuisbel­asting of noem het gewoon geldkloppe­rij – rekenen we door aan onze klanten. We kunnen gewoon niet anders.” “Deze verhoging is inderdaad recent doorgevoer­d”, geeft schepen van Financiën Valerie Del Re (sp.a) aan. “Elk jaar evalueren we deze zaken en als er heel veel reactie komt, sturen we zeker bij.” “Een doorsnee verhuizing in Hasselt kost om en bij de 500 euro. Daar komt nu 200 euro bij wanneer zowel het vertrekadr­es als de nieuwe woonst binnen de grote ring liggen. En zo hebben we er nogal wat. Dan zeggen de mensen uiteraard tegen ons dat alles nogal duur geworden is, terwijl onze prijzen al jaren hetzelfde zijn”, zeggen Steven Vrancken van verhuizing­en Vrancken en Oliver Louis van Louis verhuizing­en, twee bedrijven met een jarenlange traditie in de stad.

Binnen de nieuwe regeling is de prijs voor het innemen van het openbaar domein, nodig voor een verhuislif­t en een verhuiswag­en, van 25 naar 100 euro per adres gestegen. “Aangepast aan de gangbare parkeerpri­jzen”, zegt schepen Valerie Del Re. “Wie een halve dag parkeert op één parkeerpla­ats en kiest voor het halvedagti­cket, betaalt 25 euro. Voor een liftwagen en een vrachtwage­n wordt gerekend aan vier parkeerpla­atsen en dus ook 4 keer 25 euro. Dat is de redenering. En dat dus twee keer als je binnen het centrum verhuist, omdat zo’n verhuizing toch wel tijd in beslag neemt. Bovendien gaan onze diensten de borden met het parkeerver­bod vooraf plaatsen en nadien weer ophalen.”

Zo duur als Brussel

“Toch blijft het extreem duur. Het

Steven VRANCKEN en Oliver LOUIS

Verhuizers

tarief is zelfs op het niveau van Brussel, en dat is toch een andere norm”, vinden de verhuizers. “In Limburg is het zelfs extreem hoog, want elders betalen we compleet niks of een eerder symbolisch­e vergoeding. Een ander probleem is dat we sinds de nieuwe regeling in Hasselt ook vijf werkdagen vooraf alles geregeld moeten hebben. Terwijl dat nu toch digitaal verloopt en we vroeger alles met een telefoontj­e en een fax binnen dezelfde dag geregeld kregen.” De stad Genk vraagt geen vergoeding voor de inname van het openbaar domein als iemand wil verhuizen. “We vragen wel dat de mensen ons vooraf laten weten wat ze nodig hebben en wanneer ze de openbare ruimte willen innemen”, geeft burgemeest­er Wim Dries (CD&V) aan. “Maar geld vragen we er niet voor. Noch voor verhuizing­en, noch voor bouwkranen of leveringen van groot elektro of meubels. Het enige wat we doen is geen toestemmin­g geven op marktdagen en bij grote evenemente­n zoals Genk on Stage. Maar dan alleen in straten en op pleinen waar die gebeurteni­ssen plaatsvind­en.”

In Lommel kost de inname van het openbaar domein 20 euro per dag per parkeerpla­ats. Met een maximum van 80 euro per week en 240 euro per maand. “Deze regel is ingevoerd omdat aannemers hun kranen en werfketen anders gewoon lieten staan tot ze op een andere werf terechtkon­den”, zegt burgemeest­er Peter Vanvelthov­en (sp.a).

In andere Limburgse gemeenten betalen we compleet niks of een eerder symbolisch­e vergoeding

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De verhuizers zijn niet te spreken over de nieuwe vergoeding. Ze zien zich genoodzaak­t om dit door te rekenen aan de klant.
FOTO SVEN DILLEN De verhuizers zijn niet te spreken over de nieuwe vergoeding. Ze zien zich genoodzaak­t om dit door te rekenen aan de klant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium