Het Belang van Limburg

Waterkans op kwalificat­ie

Defensief zwak Club geeft 2-0 uit handen en houdt maar waterkans op kwalificat­ie over

- Frank BUYSE

Na vijf minuten een goal van Dennis en nog eens tien minuten later Denswil, Club had maar een kwartier nodig om Jan Breydel ouderwets te doen oplaaien. Lang leve Leko! Maar de pret ging snel over. Van de hemel naar de hel: een beter Basaksehir drong Club terug, maakte na de rust op vijf minuten gelijk. En daarna helemaal af: 2-3. Denswil bracht met de 3-3 nog een beetje soelaas, maar Leko zit defensief zwaar in de zorgen ‘Een hele belangrijk­e match’, klonk vooraf bij de fans in een bijna volgelopen - abonnees gratis Jan Breydel. Omwille van het resultaat en de kwalificat­ie, dan was groepsfase Europa League toch al verzekerd. Maar meer nog omwille van die gierende twijfels: het volk wilde van het Club van Leko (tien aanwinsten) eindelijk eens lekker voetbal zien.

Die Ivan Leko koos voor Engels achterin, verkoos Perbet boven Vossen en hield Simons, Izquierdo en Vanaken op de bank . Toch maar een raar zicht, die drie sterkhoude­rs van de afgelopen twee seizoenen op de bank. En Izquierdo was Leko’s hulplijn, voor als het zou scheef lopen. Twijfels dus.

Euforie

Wat zou het? Na vijf minuten al sloeg het afwachtend sfeertje al meteen om in ouderwetse Brugse ambiance. Refaelov, slim centraal tussen de lijnen opduikend, vond daar Dennis en de Colombiaan­se aanwinst zag Perbet niét, maar het gaatje in de hoek van doelman Babacan wél. 1-0 na vijf minuten: een droomstart. En toen het tien minuten later 2-0 stond laaide het vuur helemaal door Jan Breydel. Een vrijschop vanop 20 meter van specialist Denswil, je zàg hem denken: lekker binnendraa­ien en Hamburg-coach Markus Gisdol in de tribune is helemaal overtuigd: transfer binnen. Ho maar, na nog geen kwartier kon het nieuwe blauw-zwart helemaal worden omarmd. Want Club scoorde toch moeilijk? En Basaksehir had vorig seizoen toch het minste doelpunten in de Turkse competitie (28) gepakt? Lang leve Leko...! En applaus voor de stevige Nakamba op het middenveld...! En hoera voor de gretige en flitsende Dennis. Als ze 20 miljoen kunnen krijgen voor Joske mógen ze…!

Nog even hield de euforie en het overwicht aan, maar gaandeweg kwamen de compact spelende en snel combineren­de Turken steeds meer op. Het Brugse middenveld verloor de controle en de Uilen vonden ruimte achter de driemansde­fensie en op de flanken. En er kwamen ook kansen: een verraderli­jk schot van Elia nipt naast, een snelle uitbraak die de vrijgespee­lde Visca in het zijnet joeg en een zwak schotje van diezelfde Visca op Horvath. Maar 2-0 na 45 minuten, meer kon men toch niet wensen?

Defensieve zorgen

Maar na de rust bleek al snel dat Basaksehir niet met die eindstand terug naar Istanboel wilde. Coach Avici hield nu drie man voorin en Club moest helemaal terug. Het moest rekenen op uitbraken van Dennis. Maar net toen de ploeg even de rug rechtte met een zwaar schot van Vormer, volgde een eerste oplawaai van jewelste. Even concentrat­ieverlies achterin en Mossoro mocht van aan de 16 zomaar de bal in Horvaths winkelhaak jagen. Een wereld van verschil, die Turkse tegentreff­er, en Jan Breydel weer met de voeten op de grond. Leko bracht meteen de man die indien nodig kon helpen, Izquierdo dus, maar een paar tellen later stond het al 2-2. Alweer pijnlijk geaarzel achterin - Engels en vooral Palacios - en Elias mocht afmaken. Wég alle euforie. En het kon zowaar nog erger. De Turken sneden nog maar eens door de defensie en Mossoro mocht van Mechele zijn tweede van de avond maken. Een dràma leek het. In drie bedrijven. Maar toch volgde nog een beetje troost. Denswil keek nog even richting Gisdol en joeg zijn tweede op vrijschop voorbij Babacan (3-3). Waardoor er nog een béétje hoop op kwalificat­ie overblijft. Maar de zorgen zijn nog gestegen. De defensieve vooral.

Een raar zicht, de drie sterkhoude­rs van de afgelopen twee seizoenen op de bank: Simons, Izquierdo en Vanaken De zorgen zijn nog gestegen voor Leko. Vooral op defensief vlak moet de coach naar oplossinge­n zoeken

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium