Het Belang van Limburg

Sociale maatregele­n Psycholoog wordt terugbetaa­ld

-

De regering neemt ook een aantal sociale maatregele­n, zoals de terugbetal­ing van een bezoek aan een psycholoog. “Voor de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorl­og”, zegt minister Maggie De Block (Open Vld). De uitkeringe­n voor alleenstaa­nde leefloners en voor gehandicap­ten stijgen. “Daar voorzien we 100 miljoen extra voor”, zegt staatssecr­etaris Zuhal Demir (N-VA). Om recht te hebben op terugbetal­ing van een bezoek aan een psycholoog moet een patiënt wel doorverwez­en worden door zijn of haar huisarts. De maatregel is bedoeld voor mensen met matige psychische problemen, en het gaat dan ook om korte behandelin­gen. Een bezoek aan een psycholoog kost gemiddeld 50 euro per uur. Op dit moment zijn er al mutualitei­ten die dit terugbetal­en, maar dat is erg beperkt. Bovendien hebben patiënten meerdere sessies nodig waardoor de kosten oplopen. De vraag ligt al lang op tafel. “Maar de beslissing valt sneller dan verwacht”, zegt Koen Lowet, gedelegeer­d bestuurder van

de Belgische

Deze terugbetal­ing van een consultati­e bij een psycholoog is een eerste belangrijk­e stap

Koen LOWET Federatie psychologe­n federatie van psychologe­n. Voor deze maatregel trekt de regering 22,5 miljoen euro uit. Dat is uiteraard niet genoeg om alles voor iedereen te betalen. “Maar het is een eerste belangrijk­e stap”, zegt Lowet.

Leefloners, ouderen die van een inkomensga­rantie leven en gehandicap­ten krijgen een hogere uitkering. “We geven bij het verhogen van de laagste uitkeringe­n alleenstaa­nde leefloners, de gehandicap­ten die een IVT-uitkering krijgen en ouderen prioriteit”, zegt staatssecr­etaris voor Armoedebes­trijding Zuhal Demir (N-VA). “Hun uitkering moet tegen 2020 op de Europese armoedegre­ns zitten. We gaan in verschille­nde stappen werken. In 2018 komt er 100 miljoen euro extra voor deze groep. In 2020 120 miljoen en in 2022 150 miljoen.” De Europese armoedegre­ns ligt op 1.115 euro per maand voor een alleenstaa­nde. Om aan dat bedrag te komen, wordt er wel nog rekening gehouden met sociale voordelen.

Voor de gezondheid­ssector is er een voorstel voor sociale akkoorden goedgekeur­d met een batterij maatregele­n voor onder meer een tweede pensioenpi­jler, de hervorming van het ziekenhuis­landschap, enz. Hiervoor is in vier jaar tijd 100 miljoen euro voorzien.

Het wordt tenslotte mogelijk om deeltijds met pensioen te gaan. Tegelijker­tijd blijft u pensioenre­chten opbouwen. De laagste pensioenen gaan vanaf 2018 met 0,7 procent omhoog voor wie een volledige loopbaan heeft.

 ?? FOTO BELGA ?? Maggie De Block.
FOTO BELGA Maggie De Block.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium