Het Belang van Limburg

Flexi-jobs en mystery calls

-

De flexi-jobs die nu er al zijn in de horeca worden uitgebreid naar winkels en kappers. Een werknemer kan via die jobs op een gunstige manier bijverdien­en op voorwaarde dat hij of zij al vier vijfde werkt. Ook gepensione­erden zullen zo’n job kunnen uitvoeren. In de bouw komt er een lastenverl­aging van 604 miljoen euro, verspreid over drie jaar. Dit moet de sociale dumping tegengaan. “Zo vermindere­n we de kloof met maar liefst drie euro per uur”, zegt staatssecr­etaris voor de Bestrijdin­g van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld).

Via het systeem van duaal leren zullen studenten naast hun werkstage ook een studentenj­ob kun- nen uitoefenen. Bedrijven met meer dan honderd werknemers zullen een burn-outcoach moeten aanstellen. Oudere werknemers krijgen de kans om zacht te landen. Wie een zware job heeft, krijgt de kans om het aan het einde van de loopbaan wat rustiger aan te doen: vier vijfde werken, taken met minder verantwoor­delijkheid, geen nachtdiens­ten... “Bedoeling is om langer werken haalbaar te maken”, zegt Maggie De Block. Werkgevers kunnen het loonverlie­s compensere­n met een premie waarop ze geen sociale bijdragen moeten betalen.

Werkgevers die oudere werknemers op non-actief zetten, worden gestraft. Ze zullen een bijzondere bijdrage moeten betalen. “Bovendien zullen werkgevers opleidinge­n moeten aanbieden”, zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

Sociale inspecteur­s zullen via mystery calls kunnen controlere­n of mensen gediscrimi­neerd worden op basis van afkomst, geslacht, leeftijd op handicap. Maar daarvoor moet de arbeidsaud­iteur wel zijn zegen geven. Die slag heeft Kris Peeters dus gewonnen. Zondagswer­k en nachtarbei­d in de e-commerce wordt eenvoudige­r. In een eerste fase moet dat 3.500 extra jobs opleveren, 1.500 deeltijdse­n zullen meer uren krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium