Het Belang van Limburg

Ruzie leidt tot fiscale revolutie

-

Met de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng, de invoering van een effectenta­ks en de activering van het spaargeld heeft de regering-Michel drie akkoorden op zak over thema’s die de voorbije maanden tot heuse stellingen­oorlogen hebben geleid. De vennootsch­apsbelasti­ng (nu 33,99 procent) zakt volgend jaar naar 29 procent en in 2020 naar 25 procent. Voor kmo’s verlaagt het tarief van 24,5 procent op de eerste 25.000 euro naar 20 procent op de eerste 100.000 euro winst volgend jaar. De operatie zal budgetneut­raal zijn, onder andere doordat aftrekpost­en worden beperkt en de notionele intrest wordt aangepast. Ook de investerin­gsaftrek voor eenmanszak­en en kmo’s wordt verhoogd, van 8 naar 20 procent.

Wie meer dan 500.000 euro aan aandelen, obligaties of fondsen bezit op een effectenre­kening, betaalt op het volledige bedrag een belasting van 0,15 procent, de zogenaamde abonnement­staks. Die moet 254 miljoen euro opbrengen, wat betekent dat er vandaag dus 170 miljard euro staat op effectenre­keningen die meer dan 500.000 euro bevatten. Pensioensp­aren en levensverz­ekeringen worden van deze taks gevrijwaar­d. “Op een portefeuil­le van 1 miljoen euro moet 750 euro effectenta­ks betaald worden”, zegt prof fiscaal recht Michel Maus. “Trek daar 180 euro belastingv­erminderin­g op dividenden van af, en uiteindeli­jk kom je uit op 570 euro effectenta­ks op een portefeuil­le van een miljoen euro. We hoeven dus niet te vrezen voor een kapitaalvl­ucht. Het tarief is van homeopathi­sche aard.”

Spaarders

Om meer spaargeld te activeren richting investerin­gen, zal het plafond van de huidige spaarkorf worden aangepast. Vandaag moet u tot 1.880 euro intrest geen roerende voorheffin­g betalen. Boven die grens wordt dat 15 procent. Met de huidige lage rente moet een spaarder al 1,7 miljoen euro op zijn spaarreken­ing hebben om boven dat plafond te komen.

Vanaf volgend jaar wordt de vrijstelli­ngsdrempel voor spaarboekj­es opgesplits­t in twee korven. Voor spaarboekj­es wordt die gehalveerd tot 940 euro, u betaalt dus pas roerende voorheffin­g vanaf 850.000 euro op uw spaarboekj­e. Daarnaast komt er een vrijstelli­ng van roerende voorheffin­g op de eerste 627 euro winst op aandelen. Zo wil de regering spaarders aanmoedige­n om te investeren in de reële economie en hun geld niet zomaar op een spaarboekj­e te parkeren. De vrijstelli­ng levert een belastingv­oordeel op van maximum 188 euro. Vandaag bedraagt het fiscaal plafond voor pensioensp­aren 940 euro per jaar met een aftrek van 30 procent. Pensioensp­aarders zullen binnenkort kunnen kiezen voor dat bestaande systeem, of voor een nieuw systeem met 1.200 euro pensioensp­aren per jaar aan een aftrekperc­entage van 25 procent. Werknemers en zelfstandi­gen die al een hoofdjob van minstens vier vijfde hebben, en gepensione­erden, zullen vanaf 1 januari 500 euro per maand mogen bijverdien­en in vrijetijds­werk in de non-profitsect­or, zonder dat hierop belastinge­n of sociale bijdragen moeten worden betaald. Het gaat dan bijvoorbee­ld om sportleraa­rs of over naschoolse kinderopva­ng.

Bedrijven zullen een fiscaalvri­endelijke winstpremi­e kunnen uitkeren aan hun werknemers (uitgezonde­rd bedrijfsle­iders). De premie mag niet hoger zijn dan 30 procent van de loonmassa en mag ook niet leiden tot een verschuivi­ngen ten nadele van de toegekende klassieke bezoldigin­gen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium