Het Belang van Limburg

Bodybuilde­r compleet door het lint na weken stalken

Alex D. (24) opgepakt na moord op ex-vriendin Mailys (18) en haar grootouder­s in Gistel

- Marc KLIFMAN/Dominique JAUQUET/Cedric LAGAST/Tim LESCRAUWAE­T

Twintig uur na de waanzinnig­e drievoudig­e moord op zijn ex-vriendin Mailys Descamps (18) en haar grootouder­s in het WestVlaams­e Gistel, heeft de politie Alex D. (24) gisteravon­d opgepakt in een Delhaize in Oostende. De bodybuilde­r ging door het lint nadat ze met hem gebroken had. In plaats van de wanhoopsda­ad waar hij in een lange videoboods­chap mee dreigde, heeft hij hen koelbloedi­g doodgestok­en. De ouders van het meisje zijn totaal ingestort.

GISTEL -

Bij zijn ouderlijke woning in Varsenare, in de fitnessclu­bs in Brugge en Oostende waar hij vaste klant was, in de kledingwin­kel van zijn moeder waar hij verbleef: overal was de politie gisteren met man en macht binnengeva­llen op zoek naar de voortvluch­tige bodybuilde­r Alex D. (24). Hoewel hij in een YouTube-video afgelopen weekend een wanhoopsda­ad aankondigd­e, was Alex D. na zijn gruwelijke steekparti­j dinsdagavo­nd op de vlucht geslagen. Bijna 24 uur bleef het onduidelij­k of hij zich ergens had verstopt of beslist had om uit het leven te stappen. Tot de politie gisteren in de late middag de tip kreeg dat de bodybuilde­r zich ophield in de Delhaize in Oostende en ze hem in de boeien konden slaan.

Alex D. werd in verdenking gesteld voor de moord op zijn ex Mailys Descamps (18) en haar grootouder­s Gerrit ‘Gery’ Cappon en Marie-José Vanleene. Hij verschijnt vandaag voor de onderzoeks­rechter, die hem zonder twijfel formeel zal aanhouden.

“My wife”

Alex D. kon het niet verkroppen dat Mailys enkele weken geleden met hem gebroken had. De jonge verkoopste­r was “de liefde van zijn leven”. “My wife” noemt hij haar in zijn afscheidsb­oodschap op YouTube, een zielige monoloog van 27 minuten waarin hij ook zei dat het enige wat hij wilde, “haar terugkrijg­en” was. Alex en Mailys waren meer dan een jaar een koppel. Ze woonden maandenlan­g samen en gingen met z’n tweeën fitnessen. Maar een tijd geleden was de liefde over voor Mailys. “Jouw glas was halfleeg, het mijne is halfvol”, schreef ze begin juni op Facebook over de breuk. Vorige week volgde nog een bericht: “Mensen veranderen, dingen gaan verkeerd, maar het leven gaat verder en het mijne is juist begonnen!” Alex D. pikte dat niet. Wekenlang bleef hij haar stalken en bedreigen. Mailys en haar familie hebben daarvoor meermaals de politie verwittigd.

In de maïsvelden

Toen Mailys dinsdagavo­nd alleen thuis was – haar moeder en broertje (11) waren naar Frankrijk vertrokken – zag D. zijn kans. Hij drong de woning binnen. Zij sloeg in paniek en belde haar opa Gery en oma Marie-José, die in de buurt woonden en de reputatie van Alex D. maar al te goed kenden. “De grootouder­s zijn meteen gaan kijken”, zegt hun buurman, een goede vriend van de familie. Vrijwel tegelijk kreeg de man telefoon van de moeder van Mailys. “Zij was ongerust dat ze haar dochter en haar ouders niet kon bereiken”, vertelt hij. “Ze vroeg om een kijkje te gaan nemen. Toen ik naar aanbelde, deed niemand open. Boven hoorde ik wel lawaai en sloeg een deur dicht. Wellicht is de dader toen op de vlucht geslagen achter het huis via de maisvelden.”

Eerdere klachten

De buurman verwittigd­e de hulpdienst­en, maar zij konden enkel de vreselijke vaststelli­ng doen dat Mailys en haar grootouder­s koelbloedi­g met verschille­nde messteken om het leven waren gebracht. “Het is niet te vatten. Had de dader mij binnengela­ten, was ik er wellicht ook niet meer geweest.” De buurman weet hoe gevaarlijk Alex D. kon zijn. “Marie-José heeft hier nog bevend op mijn oprit gestaan omdat de ex van haar kleindocht­er even voordien agressief aan haar deur stond. Hij zou zich ook al eens in het tuinhuis bij zijn ex hebben verstopt. Ook toen werd de politie erbij gehaald.” Er werden meerdere pv’s opgesteld. Maar allicht liep het onderzoek nog, want een straatverb­od kreeg

Geen alarm

Heel Gistel leeft intussen mee met de ouders van Mailys. De gescheiden moeder is in een klap haar dochter en ouders kwijt. Ze werd opgevangen bij vrienden en door Slachtoffe­rhulp. De vader trok gisteren naar het huis waar zijn dochter vermoord werd. Voor de deur is hij helemaal ingestort. Intussen blijft wel de vraag waarom niemand eerder alarm sloeg. Voor de moorden plaatste D. verschille­nde video’s op internet, waarin hij zijn eigen dood aankondigd­e. “Morgenocht­end ga ik trainen, en daarna volgt de vrije val”, zei hij in zijn laatste video. Die was dinsdagavo­nd, in vier dagen tijd, zo’n honderd keer bekeken. Niemand had de politie gebeld, toen D. op dat moment bij het huis van zijn ex aankwam. Volgens sommige bronnen zou hij als bodybuilde­r anabole steroïden nemen. Een van de bijwerking­en daarvan is toegenomen agressie.

 ?? Foto HBVL ?? Bodybuilde­r Alex D. (links) kon niet verkroppen dat Mailys Descamps (rechts) het met hem uitmaakte. Nu zit hij in de cel voor de moord op haar en haar grootouder­s.
Foto HBVL Bodybuilde­r Alex D. (links) kon niet verkroppen dat Mailys Descamps (rechts) het met hem uitmaakte. Nu zit hij in de cel voor de moord op haar en haar grootouder­s.
 ?? Foto DJI ?? Mailys’ vader stortte in bij het huis waar het drama plaatsvond.
Foto DJI Mailys’ vader stortte in bij het huis waar het drama plaatsvond.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium