Het Belang van Limburg

“Plots zag ik een meisje door de lucht vliegen”

Onderzoeks­ter naar ongevallen met vrachtwage­ns wordt zelf slachtoffe­r van verstrooid­e trucker

- Gunter WILLEKENS

Eline Mirtic was twee weken geleden op weg naar een meeting waar ze het gevaar van verstrooid­heid op de weg zou bespreken toen ze het slachtoffe­r werd van een zwaar ongeval, veroorzaak­t door... een verstrooid­e trucker. Eline had ontzettend veel geluk, maar is sindsdien helemaal overtuigd van het nut van haar werk: het ontwerpen van systemen om het vrachtwage­nverkeer veiliger te maken. De 22-jarige Eline Mirtic uit Helchteren werkt sinds november voor de Hasseltse start up Ario Services. “We focussen ons op het veiliger maken van trucks en autobussen. We maken toestellen die het rijgedrag registrere­n. Een wakkere chauffeur stuurt bijvoorbee­ld voortduren­d bij. Een slapende chauffeur rijdt rechtdoor.” Dat laatste gebeurde een tweetal weken geleden, op de E313 in Lummen, net op de plaats waar Eline even tevoren had aangeslote­n bij een file. “Ik kwam uit Hasselt en reed richting Antwerpen. De universite­it daar heeft een studie lopen waarbij truck- en buschauffe­urs gemonitord worden na een goede en een slechte nachtrust.”

“Voor het klaverblad moest ik vertragen door een ongeval even voorbij de brug. Ik reed nog twintig à dertig kilometer per uur, keek in mijn spiegels en voegde in op het linker rijvak. Het volgende beeld was een meisje dat door de lucht vliegt, een paarse jeep die tegen mijn bestelwage­n tolt en een vrachtwage­n naast me die er daarvoor niet was.”

Ons systeem geeft een alarm dat chauffeurs bij de les houdt. Als deze trucker erover had beschikt, dan was dit ongeval wellicht niet gebeurd

Zwaargewon­d

Eline werd weggebrach­t met een hersenschu­dding en enkele gekneusde ribben. Het 17-jarige meisje dat uit de jeep was geslingerd, liep levensgeva­arlijke verwonding­en op. De twee andere inzittende­n van de terreinwag­en raakten zwaargewon­d.

“Ik heb me over het meisje op het asfalt ontfermd. Ik was een en al adrenaline”, zegt Eline. “Pas in de ziekenwage­n werd ik me ervan bewust aan wat ik was ontsnapt. En pas toen ik het ziekenhuis wilde verlaten, besefte ik wat me was overkomen. Mijn lichaam wilde plots geen stap meer zetten. Ze hebben me weggebrach­t in een rolstoel.”

Nu is Eline aan de beterhand. “Ik heb nog wel pijn, maar ik denk meer aan de anderen. De moeder van het meisje heeft me laten weten dat ze het ziekenhuis deze week mocht verlaten. Ik wil haar graag ontmoeten. Ze laat me iets weten wanneer dat mogelijk is.” Meer dan ooit is Eline vastbeslot­en om zich in te zetten voor dat waarvoor ze werd aangeworve­n. “Ons Ario-systeem geeft een

Eline MIRTIC alarm om chauffeurs bij de les te houden. Als deze trucker erover had beschikt, dan was dit ongeval wellicht niet gebeurd, of althans niet zo ernstig geweest. Het systeem kost 1.300 euro. Zeg nu zelf. Is een mensenleve­n dat niet waard?”

 ??  ??
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Toen het ongeval gebeurde, was Eline Mirtic net op weg naar een meeting waar het gevaar van onopletten­dheid en vermoeidhe­id bij truckchauf­feurs zou worden besproken.
FOTO DICK DEMEY Toen het ongeval gebeurde, was Eline Mirtic net op weg naar een meeting waar het gevaar van onopletten­dheid en vermoeidhe­id bij truckchauf­feurs zou worden besproken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium