Het Belang van Limburg

“Als het vuur de gasflessen bereikt, ontploft de camping”

Vlamingen moeten twee keer vluchten voor zware branden aan Côte d’Azur

- Joost FREYS

Zware bosbranden blijven de kustlijn van de Côte d’Azur geselen. In het departemen­t Var ontruimden agenten en brandweerl­ui de afgelopen dagen tot twee keer toe een reeks campings en buurten. Een kleine 12.000 bewoners en toeristen moesten al vluchten. Onder hen ook enkele Vlaamse gezinnen, die hun vingers kruisen. “Als het vuur de gasflessen van de caravans bereikt, vliegt onze camping de lucht in.”

BORMES-LES-MIMOSAS -

“We hadden het voorspeld, dat de vlammen ook onze richting zouden uitkomen. Sinds maandag zagen we geregeld witte rook kringelen boven een natuurgebi­ed hier niet ver vandaan.” Sabrina Maho en haar man Laurent uit het Brusselse Sint-Agatha-Berchem huren al drie weken een chalet in Camp du domaine, de grootste camping van de badplaats Bormes-les-Mimosas. Dinsdagnac­ht kwam de voorspelli­ng van het koppel uit. “Even voor drie uur in de nacht weerklonke­n plots sirenes. We keken naar buiten en zagen in het donker een team van de camping in een busje tussen de caravans en chalets laveren. Via luidspreke­rs riepen ze in verschille­nde talen alle bewoners op om meteen naar het nabijgeleg­en strand te gaan. Snel trokken we andere kledij aan en spoedden we ons tussen een massa volk naar beneden. Onze auto, valiezen en spulletjes moes- ten we achterlate­n.” De grootschee­pse evacuatie maakte indruk. “Liefst 3.000 vakantiega­ngers moesten vluchten. Vanop het strand zagen we de vlammen (tot wel 20 meter hoog, nvdr.) vanop zo’n kilometer afstand oprukken. Dikke, grijze rookwolken rolden van de heuvels naar beneden.”

Ontploffin­g

Enkele vakantiega­ngers legden zich na een tijdje te slapen op het strand. “Wij konden dat niet”, aldus Sabrina. “De gedachte dat elke kampeerwag­en is uitgerust met zeker één gasfles, spookte door onze hoofden. Als het vuur de camping zou bereiken en nog maar één kampeerwag­en zou raken, dan was alles hier in een kettingrea­ctie de lucht ingevlogen. Chalets inbegrepen.” Omstreeks 6.45 uur hoorden Sabrina en Laurent dan plots een zwaar geratel in de verte opdoemen. “Twee grote, gele Canadair blusvliegt­uigen kwamen onze richting uit”, vertelt Sabrina. “Ze vlogen over en dumpten honderden liters water over de vuurhaarde­n. Damp en rook omarmden de hellingen. De inzet van de blusvliegt­uigen bracht rust. Een uurtje later kon iedereen terugkeren naar de verblijven.”

Vanop het strand zagen we de vlammen vanop zo’n kilometer afstand oprukken. Dikke, grijze rookwolken rolden van de heuvels naar beneden

Nacht op het strand

Maar de weergekeer­de rust was van korte duur. “Even na 13.30 uur moesten we opnieuw naar het strand”, zegt Sabrina. “De Canadairs waren in de loop van de ochtend vertrokken om op meer precaire plaatsen te gaan blussen. Intussen was in onze buurt het vuur weer feller gaan branden. Met onze kredietkaa­rt en gsm in de hand zijn we naar beneden gelopen.”

Ze hopen

snel

terug

naar hun

Sabrina MAHO verblijf te kunnen. “Voor de zekerheid hebben we wel onze wagen beneden geparkeerd. Mocht er iets ernstigs gebeuren, kunnen we weg.” Gisteravon­d verbleef het koppel nog steeds op het strand. Het vuur had de camping op dat moment nog niet bereikt. Over de oorzaak van de branden is nog geen uitsluitse­l.

 ?? FOTO AFP ?? Toeristen kijken vanop het strand van Bormes-les-Mimosas naar een bosbrand enkele kilometers verderop.
FOTO AFP Toeristen kijken vanop het strand van Bormes-les-Mimosas naar een bosbrand enkele kilometers verderop.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium