Het Belang van Limburg

Kabila blijft verder graaien

Rapport legt vermogen clan rond Congolese president bloot

- Roger HUISMAN

De Congolese president Joseph Kabila (46) en zijn naaste familie hebben de voorbije jaren een fabelachti­g fortuin opgebouwd. De Kabila’s controlere­n meer dan tachtig bedrijven, gaande van landbouw, telecommun­icatie tot investerin­gen in koper, kobalt en diamant. De waarde van hun patrimoniu­m is niet te schatten. Wellicht is het honderden miljoenen, zo niet miljarden waard. Dit blijkt uit een recent gepublicee­rd rapport van de Congo Research Group (CRG) van de eminente Congokenne­r Jason Stearns, die samenwerkt­e met het Pulitzer Center on Crisis Reporting. Opmerkelij­k is dat de onderzoeke­rs zich volledig baseren op openbare bronnen.

Het gegrabbel van de familie-Kabila begon snel na de machtsover­name van vader Laurent-Désiré die in mei 1997 Mobutu van de macht verdreef. In 2005 bleek dat het familiebed­rijf Comiex net niet de helft van een diamant concessie van 710 km2 controleer­de met reserves ter waarde van 1,63 miljard dollar.

Panama Papers

Na de moord op de oude Kabila in januari 2001 werden zijn opvolger Joseph, diens tweelingzu­s Jaynet en hun broer Zoé pas echt actief in de zakenwerel­d. Vooral Jaynet blijkt creatief te zijn. In juni 2001 richtte zij met de hulp van het Panamese advocatenk­antoor Mossack Fonseca - bekend van de beruchte Panama Papers, die aantoonden hoe multinatio­nals en multimiljo­nairs via hen massaal belastinge­n ontdoken - een holding op waarmee ze een aandeel in het Congolese telecombed­rijf Vodacom kocht. Later stapte ze met haar broer Zoé in de mijnbouw, reisindust­rie, wisselagen­tschappen en vastgoed. President Kabila zelf is tuk op landbouwgr­onden. Met zijn bedrijf Ferme Espoir (Boerderij Hoop) controleer­t hij meer dan 60.000 hectare landbouwen weidegrond­en, voornameli­jk in het voormalige Katanga en Beneden-Congo.

“Andere inkomensbr­onnen”

Het is bijzonder moeilijk te schatten hoeveel de talloze bedrijven en mijnbouwve­rgunningen van de Kabilas waard zijn. Zo kunnen de uitgestrek­te diamantcon­cessies (Acacia en Kwango) op de grens met Angola miljarden wegen maar ook veel minder, afhankelij­k van de hoeveelhei­d en de kwaliteit van de edelstenen. De waarde van de investerin­gen in koper en kobalt hangt af van de prijzen van deze grondstoff­en op de wereldmark­t.

Het CRG-rapport wijst er ook op dat de bekende participat­ies van de clan-Kabila niets zeggen over het totale vermogen van de familie. “We kunnen niet uitsluiten dat de familie andere, aanzienlij­ke bronnen van inkomen heeft”, zo klinkt het. Eerder bleek dat Joseph Kabila en zijn inmiddels overleden adviseur Augustin Katumba Mwanke Congolese politicus in 2010 en 2011 elf miljoen dollar smeergeld van de Israëlisch­e investeerd­er Dan Gertler hadden gekregen.

Schatkist

Uit een recent rapport van Global Witness bleek dat tussen 2010 en 2014 minstens 1,5 miljard dollar verloren ging bij bedenkelij­ke mijnbouwco­ntracten. Ongetwijfe­ld ging hiervan een flink deel naar de elite rond Kabila. En vorige week meldde datzelfde Global Witness dat een vijfde van alle mijnbouwin­komsten in Congo door corruptie en verkeerd beheer verloren gaan. Tussen 2013 en 2015 verdween minstens 750 miljoen dollar aan belastinge­n die betaald werden aan de schatkist en het staatsmijn­bouwbedrij­f Gécamines, grotendeel­s naar corrupte netwerken rond president Kabila.

Dramatisch

In die context is het duidelijk waarom Joseph Kabila niet geneigd is om de fakkel door te geven. In december vorig jaar kwam een einde aan zijn tweede en laatste mandaat. Volgens de grondwet moet hij dan ook opstappen. Kabila zet alles op alles om verkiezing­en uit te stellen, onder meer door de oppositie uit verband te spelen en door onrust in grote delen van het land te gedogen (als hij er zelf niet de hand in heeft). Vooral in de drie Kasaï-provincies is de situatie ronduit dramatisch. Daar zijn na de moord op de plaatselij­ke chef Kamwina Nsapu in augustus 2016 zeker 428 mensen, onder wie 17 vrouwen en 140 kinderen, omgebracht door het regeringsl­eger FARCD. Kamwina Nsapu weigerde het gezag van Kabila te erkennen. Het Mensenrech­tencommiss­ariaat van de Verenigde Naties heeft in de Kasaï, van oudsher een bolwerk van de oppositie, 42 massagrave­n blootgeleg­d die gedolven zijn door het regeringsl­eger.

 ?? FOTO BELGA ?? Joseph Kabila met dochter Sifa en vrouw Olive Lembe Di Sita op de achtergron­d.
FOTO BELGA Joseph Kabila met dochter Sifa en vrouw Olive Lembe Di Sita op de achtergron­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium