Het Belang van Limburg

Europese Commissie dreigt met strafmaatr­egelen tegen Polen

- Marc VAN DE WEYER

BRUSSEL - De nucleaire optie het inzetten van artikel 7 - is weer dichterbij. Gisteren gaf de Europese Commissie de Poolse regering een maand tijd om omstreden justitiehe­rvormingen terug te draaien. Als ze dat niet doet, kan Warschau zijn Europees stemrecht verliezen. De Europese Commissie verhoogde gisteren de toon tegen de nationaal-conservati­eve regering in Warschau, na de forse waarschuwi­ng van een week eerder. Het dagelijkse bestuur van de EU opent een inbreukpro­cedure tegen Polen en eist dat het binnen de maand hervorming­en ongedaan maakt die een schending van de rechtsstaa­t en de Europese verdragen betekenen. Het gaat om wetten over de hervorming van het Grondwette­lijk Hof, de Raad voor de Rechtspraa­k, het Hooggerech­tshof en de lagere rechtbanke­n. De Commissie waarschuwt de Recht-enGerechti­gheid-regering per brief met aanbevelin­gen dat ze onmiddelli­jk de procedure voor artikel-7 - bekend als ‘nucleaire optie’ - opstart als Warschau begint met het ontslaan of gedwongen met pensioen sturen van leden van het Hooggerech­tshof.

“EU-chantage”

De procedure, die tot het opschorten van Polens stemrecht in de Europese Raad kan leiden, is niet eerder tegen een lidstaat ingezet. “De situatie is aan het bewegen”, zei ondervoorz­itter van de Commissie Frans Timmermans in Brussel, doelend op het veto dat president Duda maandag uitvaardig­de tegen de vorige week door het parlement gejaagde wetten die het Hooggerech­tshof en de Raad voor de Rechtspraa­k ‘hervormen’. Dinsdag keurde Duda wel de even omstreden hervorming van de algemene rechtbanke­n goed waardoor de minister van Justitie voorzitter­s van lagere rechtbanke­n kan benoemen en ontslaan. De Poolse regering reageerde geprikkeld op de nieuwe waarschuwi­ng uit Brussel. Volgens woordvoerd­er Rafal Bochenek is de manier waarop het land zijn rechtssyst­eem organiseer­t een zaak van Polen alleen. “We zijn het niet eens met EU-chantage in welke vorm ook.” De Poolse onderminis­ter van Buitenland­se Zaken noemde de Europese zorgen “onterecht en overbodig”.

 ?? FOTO REUTERS ?? Ondervoorz­itter van de Commissie Frans Timmermans is na zijn uitspraak over mogelijke maatregele­n niet populair bij Poolse betogers.
FOTO REUTERS Ondervoorz­itter van de Commissie Frans Timmermans is na zijn uitspraak over mogelijke maatregele­n niet populair bij Poolse betogers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium