Het Belang van Limburg

Oase van rust in de binnenstad

Onze jury

-

Een begijnhof is haast een dorp op zich. Dat ervaren wij ook wanneer we vanaf de weg via een bruggetje over de Jeker - “Kijk, een zwarte zwaan” - een van de smalle straatjes inlopen. De sfeer is haast sereen en je zou vanzelf al minder hard gaan praten. Zelfs op het terras van De Infirmerie gaat het er rustig aan toe.

TONGEREN -

Op het idyllische pleintje ‘Onder de Linde’ zijn we net te laat om nog even binnen te lopen in het begijnhofm­useum. Dan maar naar onze bestemming: een van de mooiste panden in Tongeren, de voormalige infirmerie met de aangrenzen­de Sint-Ursulakape­l. Het is al vele jaren een populair horeca-adres waar het vooral op zondagen bijzonder druk kan zijn. Op tijd reserveren is dan zeker de boodschap.

Wij hebben geluk dat we zonder reservatie toch nog een tafel krijgen op het ruime ingesloten terras. Daar zit het al behoorlijk vol op deze mooie zomeravond. Geen wonder, want het is bijzonder fijn om in dit unieke historisch­e kader met een drankje even tot rust te komen, te lunchen of uitgebreid­er te tafelen.

Stijlvol

Het ziet er allemaal even stijlvol uit. Mooie tafels, comfortabe­le rieten stoelen, zwarte parasols die voor de nodige schaduw zorgen. De kaarsjes worden al aangestoke­n en een vriendelij­ke dame in zwarte outfit neemt de bestelling op.

Hilaire en ik zijn nieuwsgier­ig naar het Cressbier dat we op de kaart zien. Het is blond bier op basis van waterkers uit Lauw, inmiddels erkend als streekprod­uct. Het wordt geschonken in elegante wijnglazen en dat is ook al een plus. “Lekker, dat pittige toetsje van de waterkers”, zegt Hilaire. Ik kan niet anders dan hem bijtreden.

Antiekmark­t

De kaart is, gezien de vele buitenland­se toeristen die hier voor de wekelijkse antiekmark­t neerstrijk­en, ook opgesteld in het Frans en Engels. De voorgestel­de gerechten - veel Belgische klassieker­s zijn duidelijk van een ander niveau dan het gebruikeli­jke brasserie-aanbod en dat vertaalt zich natuurlijk ook in de prijs.

Al kan je hier op weekdagen opteren voor de ‘Goei Noen’, met soep, hoofdgerec­ht en koffie voor een meer dan redelijke prijs. En op zondagen wordt er ook een uitgebreid ontbijt geserveerd.

Vakantie

In afwachting van onze bestelling wordt de tafel ingedekt met bestek en een wit gesteven servet. Een schaaltje olijven kregen we al bij ons drankje. Volgen nog lekker brood en boter. Karolien zakt tevreden weg in haar stoel. “Ik voel mij hier net op vakantie,” zegt ze. “En zo rustig terwijl je toch midden in de stad zit.” We eten smakelijk, sluiten af met een kop lekkere koffie en zijn innig tevreden.

 ??  ?? Fabienne Custers is zaakvoerde­r Home Cooking, docent CVO-Step in Hasselt en voedingsde­skundige in opleiding
Fabienne Custers is zaakvoerde­r Home Cooking, docent CVO-Step in Hasselt en voedingsde­skundige in opleiding

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium