Het Belang van Limburg

1,97 Na de sjoemelsof­tware, nu de kartelafsp­raken

- Dominiek CLAES

De sjoemelsof­tware bleef wellicht beperkt tot Volkswagen alleen. Maar nu hangt er een nieuw Zwaard van Damocles boven liefst vijf grote Duitse autobouwer­s. VW, Daimler, Audi, BMW en Porsche worden ervan verdacht onderling afspraken te maken die de concurrent­ie benadelen. De aandelenko­ersen van de Duitse constructe­urs staan door dit dreigende nieuwe schandaal al dagen onder druk. De verkoop is goed, de kwartaalre­sultaten zelfs historisch hoog. Maar toch hangt er een crisissfee­r in de prestigieu­ze hoofdkwart­ieren van de grote Duitse autobouwer­s. Bij Volkswagen is dat al het geval sinds 2015, toen de groep verwikkeld raakte in het grote dieselscha­ndaal. Het bedrijf voorzag jarenlang onder meer Volkswagen­s en Audi’s van sjoemelsof­tware om milieutest­s te misleiden. Daarbij zouden zeker 11 miljoen auto’s betrokken zijn.

Nog meer gesjoemel

De jongste weken raakte ook Daimler, het moederbedr­ijf van Mercedes-Benz, verstrikt in de netten van justitie. De Duitse autoriteit­en deden een reeks invallen bij Daimler. Aanklagers in Stuttgart vermoeden dat de autofabrik­ant bij twee types dieselmoto­ren een vergelijkb­are sjoemelsof­tware installeer­de. Het zou gaan om meer dan een miljoen auto’s die tussen 2008 en 2016 in Europa en de VS op de markt zijn gebracht. Daimler ontkende in alle toonaarden, maar kondigde even later toch aan vrijwillig zo’n 3 miljoen dieselwage­ns van het merk Mercedes-Benz terug te roepen voor een software-update. “Om het niveau van de schadelijk­e uitstoot te verbeteren”, klonk het. De terugroepa­ctie zou de groep 220 miljoen euro kosten.

Even later kondigde Audi, ook onderdeel van de VW-groep, aan dat het tot 850.000 dieselauto’s gaat terugroepe­n voor een software-update. Audi ontkent eveneens dat dit iets te maken heeft met sjoemelsof­tware.

Miljardenb­oetes

Maar daarmee is de kous niet af. Vorige week raakte bekend dat de autoproduc­enten VW, Audi, Porsche, BMW en Daimler sinds de jaren 90 in geheime werkgroepe­n hun beleid op elkaar zouden hebben afgestemd. In die werkgroepe­n werden (verboden) afspraken gemaakt om de onderlinge concurrent­ie te beperken.

In de loop der jaren zouden meer dan 200 mensen betrokken zijn geweest bij het geheime overleg. Er werd gesproken over techniek, strategie, markten, kosten en toeleveran­ciers, en ook over het probleem van de hoge uitstoot van schadelijk­e gassen bij dieselvoer­tuigen. Daarmee zou tevens de De Japanse spelgigant Nintendo heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar de verwachtin­gen overtroffe­n. Het bedrijf verkocht 1,97 miljoen exemplaren van zijn in maart gelanceerd­e spelcomput­er Switch. Het is een hybride spelcomput­er die je kan aansluiten op tv, maar ook bruikbaar is als draagbaar toestel. basis gelegd zijn voor de sjoemelsof­tware.

Volgens Der

Spiegel zou VW één en ander vorige zomer al schrifteli­jk hebben opgebiecht aan de Duitse mededingin­gsautorite­iten, en zo al zijn concurrent­en erbij gelapt hebben. Volgens andere bronnen zou Daimler ook al zelf aangifte hebben gedaan, in de hoop een mildere bestraffin­g te krijgen. Intussen hebben ook Europa en de VS aangekondi­gd een onderzoek te voeren naar de kartelafsp­raken. Dat kan tot miljardenb­oetes leiden. De consument ligt er blijkbaar niet wakker van. De Duitse autoproduc­enten verkopen als nooit tevoren, omzet en winst blijven stijgen. Maar de beleggers zijn ongerust. Al dagen staan de koersen van de automobiel­reuzen onder druk. Op de beurs ging al voor meer dan 10 miljard euro aan aandeelwaa­rde in rook op. Het aandeel Volkswagen herstelde gisteren na dagen van terugval eindelijk, mogelijk omdat het bedrijf als klikspaan hoopt op mildheid van justitie.

In de marge van het nieuwe schandaal kondigde Daimler gisteren ook aan dat het in september de productie van de Mercedes-Benz R-klasse stopzet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium