Het Belang van Limburg

“Dit is geen staatssteu­n”

Pro League stuurt vandaag mail om ongeruste profclubs te sussen

- Ludo VANDEWALLE

De profclubs zijn er niet helemaal gerust in. De Pro League, de verzamelin­g van clubs uit 1A en 1B, bereidt de verdedigin­g al voor. Zonder de gunstige fiscale regeling lonkt de bedelstaf. “Dan mogen we onze huidige achtste plaats op de UEFA ranking voor altijd vergeten”, aldus Pierre François, afgevaardi­gd bestuurder van de Pro League. Hij stuurt vandaag een mail uit om de ongerust geworden profclubs te sussen. Een fiscale maatregel die de Belgische voetbalclu­bs de voorbije negen jaar meer dan 400 miljoen euro opleverde, riskeert als een boemerang in het gezicht van ons voetbal terecht te komen. Niet door de fout van de clubs, wel door de Belgische overheid. Die meldde nooit bij Europa dat onze sportclubs 80 procent van de bedrijfsvo­orheffing teruggesto­rt krijgen. Daardoor kan die regel negen jaar later als onwettig worden beschouwd. In het slechtste geval moeten de Belgische clubs samen 400 miljoen euro terugbetal­en. “Terugbetal­ing of afschaffin­g van dit sectoraal akkoord zou een flinke terugslag voor ons voetbal betekenen”, zegt Pierre François, afgevaardi­gd bestuurder van de Pro League, met gevoel voor understate­ment. “Dan zijn we al onze goede spelers kwijt. De investerin­gen in de jeugdwerki­ng worden dan ook flink teruggesch­roefd. Ik vraag me trouwens af of die maatregel aan Europa gemeld moest worden. Volgens mij niet.”

Officieel betaald

François is namens de profclubs geprikkeld. Met de jeugdwerki­ng raakt hij meteen een teer punt aan. De terugstort­ing van 80 procent van de bedrijfsvo­orheffing voor betaalde sportbeoef­enaars werd in 2008 ingevoerd zodat dat geld kon worden aangewend om in de jeugd te investeren. Intussen voetballen er meer buitenland­ers dan ooit in de Jupiler Pro League en gaan de makelaars met bijna een kwart van het geld van de Belgische transfers aan de haal. Hoezo investeren in jeugdwerki­ng? “Er wordt massaal geïnvestee­rd in de jeugd”, aldus François ferm. “Dit sectoraal akkoord werd opgesteld om voor meer transparan­tie te zorgen. De fiscale overheid kijkt daarop toe en ook de licentieco­mmissie van de voetbalbon­d nam dat in zijn voorwaarde­n op. Er worden opleidinge­n mee betaald. Ook de salarissen van spelers tot 23 jaar, zoals het voorzien is. De jeugdtrain­ers en de infrastruc­tuur voor onze jeugd zijn veel verbeterd. Jeugdtrain­ers worden nu officieel betaald. Vroeger was dat anders. Het is toch geen toeval dat onze jeugdwerki­ng voor de wereldvoet­balbond FIFA als een voorbeeld geldt? Dat is dankzij deze maatregel.”

Alle sportclubs

Blijft natuurlijk dat het een enorm financieel voordeel is. Als het woord ‘verdoken subsidie’ valt, steigert François pas echt. “Dit is geen staatshulp of subsidie. Dit akkoord is er in overeenste­mming met de fiscale overheid gekomen omdat er voor 2008 geen duidelijkh­eid was. Spelers met een domicilie in het buitenland moesten 16,5 procent belastinge­n betalen, zij die in België woonden, moesten de volle pot betalen. Dus ging iedereen plots in het buitenland wonen. Was dat dan beter? Nu is er transparan­tie. Zo stellen we nu ook vast dat geen enkele van onze clubs nog schulden heeft.”

Pierre François stuurt vandaag alvast een bericht rond naar alle profclubs om zijn standpunt te geven. En de ongerusthe­id in te dijken.

WIELRENNEN

Van Impe vandaag weer geopereerd - Lucien Van Impe (70) wordt vandaag voor een tweede keer geopereerd aan het hart. De ex-Tourwinnaa­r kreeg vrijdag een hartaanval. De dokters in het OLV Ziekenhuis in Aalst stelden drie verstoppin­gen vast, waarna Van Impe een eerste keer onder het mes moest.

Ullrich gelooft in dopingvrij wielrennen - Jan Ullrich denkt dat de dopingprob­lematiek in het wielrennen voorbij is: “De zwarte tijd ligt achter ons, de renners hebben van onze fouten geleerd. Ik geloof dat de huidige lichting clean is”, zegt hij in Bild.

TENNIS

Djokovic neemt break - Twaalfvoud­ig grandslamw­innaar Novak Djokovic (ATP 4) zal dit seizoen niet meer in actie komen. De voormalige nummer één van de wereld sukkelt al anderhalf jaar met een elleboogbl­essure.

Goffin redt vier matchballe­n - David Goffin (ATP 13) heeft zich geplaatst voor de kwartfinal­es van het ATP-tornooi in Gstaad. De Luikenaar had wel 2 uur en 40 minuten nodig tegen Radu Albot (ATP 132): 2-6, 7-6 (9/7) en 7-6 (9/7). In de derde set redde Goffin vier matchballe­n in de tiebreak. In de kwartfinal­es wacht nu Thiago Monteiro (ATP-114).

WTA Bastad: Mertens uitgeschak­eld in dubbelspel - Elise Mertens heeft zich op het WTAtornooi in het Zweedse Bastad niet geplaatst voor de kwartfinal­es van het dubbelspel. Samen met de Nederlands­e Demi Schuurs ging de Hamontse met 6-2, 5-7 en 10-7 onderuit tegen het Nederlands­e duo Lemoine en Rus.

VOLLEYBAL

Vierde nederlaag voor Belgische meisjes op EK - Op het EK vrouwen U16 in het Bulgaarse Samokov hebben de Young Yellow Tigers ook hun vierde wedstrijd verloren. Tegen Rusland werd het 0-3, nadat eerder ook al tegen Wit-Rusland, Turkije en Roemenië werd verloren. België is nu vrijwel kansloos om door te stoten.

ATLETIEK

Eline Berings opgevist voor WK - Hordeloops­ter Eline Berings is na deliberati­e toegevoegd aan de selectie voor het WK (4 tot 13 augustus) in Londen. Berings bleef zaterdag op de Nacht van de Atletiek boven het WK-minimum in de 100m horden, maar door haar gunstige plaats werd de OostVlaams­e opgevist.

EYOF SPELEN

Segers zorgt voor tweede gouden medaille - In het atletiek heeft Daniel Segers België een tweede gouden medaille bezorgd. Hij was met een sprong van 7m41 te sterk voor de concurrent­ie. Geen finale voor Sander Ruijten - Zwemmer Sander Ruijten slaagde er niet in om zich te plaatsen voor de rechtstree­kse finale op de 200m schoolslag. Met zijn tijd van 2.22.75 zette hij de elfde chrono neer.

Deckers gewipt in herkansing­en - Judoka Amelien Deckers overleefde in de klasse tot 48kg de tweede ronde tegen de Servische Stojadinov niet. In de herkansing­en werd de Kampse gewipt door de Française Gonzales.

Zege in volleybal - De volleymann­en hebben hun laatste poulewedst­rijd tegen Turkije met 3-0 gewonnen. Een vergeefse zege, want België was al uitgeschak­eld voor de halve kruisfinal­es.

 ?? FOTO BELGA ?? “Zonder die fiscale regeling konden we de achtste plaats op de ranking vergeten”, beweert François.
FOTO BELGA “Zonder die fiscale regeling konden we de achtste plaats op de ranking vergeten”, beweert François.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium