Het Belang van Limburg

“Ik blijf gewoon Dylan Teuns”

Halenaar wint Ronde met twee ritzeges

- Freddy VAES

De manier waarop Dylan Teuns de Ronde van Wallonië op zijn naam heeft geschreven, heet winnen met panache. Van de vijf ritten won hij er twee en bovendien finishte hij één keer derde. Daarmee was niet alleen het geel, maar ook het groen voor de Halenaar. Deze editie, met twee aankomsten op een ‘muur’, was op het lijf van Teuns geschreven. Twee keer won hij met de gele trui om de schouders. Maandag in Houffalize, waar de aankomstli­jn boven op de Saint-Roch was getrokken en gisteren op de muur van Thuin. Twee keer fietste hij de tegenstand gewoon uit het wiel. Mooi om zien, maar pijnlijk voor de rest. BMC-ploegleide­r Alan Peiper vergeleek hem enkele dagen geleden met Claude Criquielio­n. “Dylan kan op een helling explosief uithalen. Hij is het type dat koersen als de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik kan winnen.” “Die vergelijki­ng beschouw ik als een hele grote eer”, glundert Teuns. “Ik hoop ooit een even groot palmares bij elkaar te kunnen fietsen als die grote kampioen.”

De nieuwe Philippe Gilbert dan? “Ik ben Dylan Teuns. En ik weet wat ik wil. Ik ga nooit de klassieker­s laten vallen voor om het even welke rittenkoer­s. Luik-Bastenaken-Luik blijft wel mijn droomkoers. Samen met de Waalse Pijl krijgt La Doyenne een tien voor schoonheid. Het is een monument dat nog net iets meer aanspreekt”, klinkt het vastberade­n.

Snelle reactie

Droomkoers of niet, de Halenaar toonde zich in deze Ronde van Wallonië. In de slotrit met aankomst op de muur van Thuin, verwachtte­n de BMC’ers dat ze zouden worden aangevalle­n. Uiteindeli­jk gebeurde dat niet echt. Ze hielden de wedstrijd onder controle en zetten hun leider perfect onder aan de muur van Thuin af. Vanaf toen was het aan hem. En dat deed hij uitstekend. Onder aan de voet pakte Tosh Van der Sande, de tweede in het klassement, fors uit. Teuns reageerde meteen en liet de Lottorenne­r ter plaatse. “Als je wordt aangevalle­n door de tweede van het klassement, mag je niet twijfelen”, aldus Dylan. “Het was eigenlijk niet de bedoeling om ook die slotrit te winnen. Mijn gele trui verdedigen, was het voornaamst­e doel. Toch kwam ik plots in een situatie waarbij een tweede ritwinst ook binnen handbereik lag. Wie volgt, die volgt, dacht ik en ik ben keihard doorgegaan. Maar er volgde blijkbaar niemand en zo kon ik met kleine voorsprong mijn tweede overwinnin­g in deze ronde behalen. Mooi toch. Dit is ook de allereerst­e keer dat ik een rittenweds­trijd win.”

Voor de jonge Limburger betekende het zijn eerste eindoverwi­nning in een rittenkoer­s. “Nooit eerder is me dat gelukt. Dit doet ongelofeli­jk veel deugd. Ik heb duidelijk een flinke stap voorwaarts gezet.”

Ronde van Polen

Dylan Teuns stond erop dat zijn ploegmaats in de feesthulde deelden. “Ik moest voor de hele ploeg één voor één mijn klak afdoen. Iedereen heeft kunnen zien wat voor een superploeg we zijn. We hebben op geen enkel moment de controle verloren. Top was dat”. Zaterdag start Teuns in de Ronde van Polen. “Daar zijn Tejay Van Garden en Rohan Dennis onze klassement­srijders en wordt van mij verwacht dat ik me voor hen inzet. Dat zal ik met heel veel plezier doen. Het is niet omdat ik nu plots deze Tour de Wallonië heb gewonnen dat ik naast mijn schoenen moet gaan lopen. Maar later op het seizoen komen er zeker nog kansen voor mij.”

De nieuwe Claude Criquielio­n of Philippe Gilbert is de Halenaar nog niet. Maar Teuns is ook nog maar 25. Voorlopig blijft het bij twee ritzeges en de eindzege. Maar de manier waarop doet het beste verhopen.

 ?? FOTO BELGA ?? Als eindwinnaa­r krijgt Dylan Teuns de gele én de groene trui om de schouders.
FOTO BELGA Als eindwinnaa­r krijgt Dylan Teuns de gele én de groene trui om de schouders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium