Het Belang van Limburg

“Kleine Timmers gaat voor”

Pieter Timmers grijpt naast finaleplek op 100m vrij

-

Brullen, joelen, tieren: de Duna Arena ontplofte gisteravon­d, zoals de voorbije dagen. Op die dolle voetbalsfe­er-in-een-zwembad kickt het wedstrijdb­eest Pieter Timmers. Alleen: het beest werd gekooid, (voorlopig) gevangen als kersvers vader. Timmers raakte niet in de finale op de 100m vrij. “Ik moet mij verzoenen hiermee, de kleine Timmers was deze zomer belangrijk­er dan ikzelf.” Komt Pieter Timmers balend als een stekker de mixed zone binnen, nadat hij de finale heeft gemist? Neen, omdat hij zijn chrono (48.96, terwijl hij olympisch zilver pakte met 47.80) waarmee hij als laatste van de halvefinal­isten eindigde, kan plaatsen. “Dit is niet wat ik ervan had verwacht. In Rio kon ik in de laatste meters mijn turbo net opzetten, nu niet. De laatste weken waren niet ideaal, ik moet mij hiermee verzoenen. Deze top acht voor de finale had ik voorspeld. Alleen had ik er mezelf wel bijgezet (lachje). Ik wil geen excuses zoeken, maar ik wist op voorhand dat dit geen toptornooi zou worden.”

Dat hij ’s ochtends sneller zwom dan ’s avonds – normaal is het omgekeerd – verbaasde hem wel. Zijn coach Ronald Gaastra heeft een uitleg klaar: “Waarschijn­lijk is hij dan toch niet hersteld zoals het hoort.”

Alleen trainen

En dat, zegt hij, heeft dan weer te maken met de hoofdreden: hij

Pieter TIMMERS werd vader en zei daarvoor wedstrijde­n en een trainingsk­amp af. Niet dat hij zo veel trainingsb­lokken miste. Gaastra: “Maar hij werkte ze wel alleen af. Ik heb hem sinds eind juni drie keer gezien, voor de rest heeft hij alleen getraind. En als je alleen traint, ga je altijd iets minder diep, dat zijn dan net die procentjes. Je redt het niet alleen, zelfs een klasbak als Pieter niet. Het zou onlogisch zijn dat je wereldtop blijft met een gebrekkige voorbereid­ing.”

De hamvraag: heeft deze valse noot gevolgen voor het vervolg van de carrière van Timmers? Neen, zegt Timmers sterk, “op naar de volgende kampioensc­happen.” Gaastra: “Soms is het niet slecht om voor de spiegel te staan en een beeld te zien wat je niet aanstaat. Hij zal hier gemotiveer­der op terugkijke­n.”

Na dit WK heeft hij in Boedapest nog een tweedaagse fotoshoot voor Speedo, daarna vertrekt hij op vakantie met vrouw en dochtertje Jutta tot ongeveer half september. Dan wordt het noodzakeli­jk om een balans te vinden tussen de papa en de topatleet. Timmers beaamt: “We zullen daar stilaan een routine in vinden.”

In Rio kon ik in de laatste meters mijn turbo net opzetten, nu niet

 ?? Foto BELGA ?? Het is aan de Beringenaa­r om stilaan een balans te vinden tussen de papa en de topatleet.
Foto BELGA Het is aan de Beringenaa­r om stilaan een balans te vinden tussen de papa en de topatleet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium