Het Belang van Limburg

“Dit is jaren geleden”

Jonas Dierckx wint zijn eerste sterrentor­nooi

- Johan MULDERS

Jonas Dierckx (24) won vorig weekend het tweesterre­ntornooi van Gym Olympiade in Schoten. Het was pas zijn allereerst­e zege in het Belgian Circuit. Na vier jaar Amerika en twee jaar Leuven tennist hij nu louter voor het plezier. “Het was trouwens al jaren geleden dat ik zelfs nog eens een tornooi kon winnen”, bekent de 24jarige Lommelaar. “In het verleden stuitte ik in de finale meermaals op toppers zoals Stijn Meulemans of Christophe­r Heyman. Nu was de loting mij wel gunstig gezind. Niet dat ik nog wakker lig van punten en klassement­en, maar een tornooi winnen geeft je wel voldoening. Ik ben al enkele jaren B-15/4 en de ambitie om A-speler te worden is er nog steeds, maar ik speel nu zonder druk.”

Dierckx maakte dit seizoen ook de overstap van het vertrouwde Lommelse TC naar GT Tessenderl­o. “Tijdens mijn studies in Amerika merkte ik dat teamgeest erg belangrijk is en dat miste ik een beetje bij mijn vorige club. Voor de interclub kwamen er ieder seizoen andere spelers bij.

Pas na mijn vertrek vernam ik dat Lommel bovendien stopte met een ploeg in eerste nationale. In Tessenderl­o is dat groepsgevo­el wel aanwezig, zowel in interclub als in de trainersgr­oep. Ik ben vooral sparringpa­rtner voor de betere spelers en op die manier kan ik zelf ook nog een beetje trainen.”

Sinds vorig jaar september doet Dierckx de planning van het transport bij Nike in Laakdal. “Ik voel mij wel thuis bij deze multinatio­nal omdat ik vier jaar economie studeerde in Iowa. Ik koos bewust voor een universite­it met een goede reputatie want dat is belangrijk. Ook met dat bachelordi­ploma kon ik al werk vinden in België, maar het was altijd mijn bedoeling om ook nog mijn master te behalen. Daarom studeerde ik twee jaar verder in Leuven.”

Prijzengel­d te laag

Al die jaren bleef hij tennissen. “Toen ik terugkeerd­e uit Amerika was het wel moeilijk om de draad weer op te pikken”, geeft hij toe. “Je hebt daar al veel gespeeld maar je kan het niet maken om twee of drie maanden geen wedstrijde­n te spelen. Ik heb nooit gedacht aan een profcarriè­re omdat ik altijd voorrang gaf aan mijn studies. Ik heb in mijn omgeving genoeg gezien en je moet realistisc­h blijven. Ook de volgende weken blijf ik sterrentor­nooien spelen. Ik heb er geen probleem mee dat dames vanaf dit seizoen evenveel prijzengel­d krijgen als de heren, maar wij verdienen nu wel minder en dat in de hoogste reeks van een populaire sport. De winnaar van een eensterren­tornooi krijgt maar 200 euro en moet hiervoor vier wedstrijde­n spelen. Vandaar dat de bezetting dit seizoen ook minder is. Tennis is een heel dure sport, vergeet dat niet he..”

Die ambitie om A-speler te worden, is er nog altijd

Jonas DIERICKX

 ?? Foto DICK DEMEY ?? “Ik heb nooit gedacht aan een profcarriè­re omdat ik altijd voorrang gaf aan mijn studies.”
Foto DICK DEMEY “Ik heb nooit gedacht aan een profcarriè­re omdat ik altijd voorrang gaf aan mijn studies.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium