Het Belang van Limburg

Vier jaar effectief voor man die ex twee keer verkrachtt­e

Gerechtsdo­kter moet slachtoffe­r nog onderzoeke­n voor schadeverg­oeding

- Shauni DEFERM

Vier jaar effectief, dat is de celstraf die de Lommelse tweevoudig­e verkrachte­r Wim. K. gisterocht­end opgelegd kreeg van de correction­ele rechter in Hasselt. De 32-jarige man werd eerder al veroordeel­d voor de verkrachti­ng van zijn ex-vrouw. Hij sloeg op de vlucht en verkrachtt­e haar toen een tweede keer. Een gerechtsdo­kter gaat het slachtoffe­r nu onderzoeke­n op eventuele blijvende psychische en lichamelij­ke schade. De 32-jarige Wim K. uit Lommel werd op 30 september vorig jaar al bij verstek veroordeel­d tot een celstraf van vijf jaar. Hij had zijn exvrouw opgesloten in de slaapkamer, tape over haar mond geplakt en hij had haar enkels en polsen geboeid. Uiteindeli­jk verkrachtt­e hij haar op zeer brutale wijze. Omdat de rechter vreesde dat hij zich ging onttrekken aan zijn zware straf, werd er een aanhouding­sbevel uitgesprok­en. Nadien nam de Lommelaar inderdaad de benen. Toch weerhield dat er hem niet van om opnieuw toe te slaan. Hij vergreep zich tijdens zijn vlucht een tweede keer aan zijn ex. Uiteindeli­jk kon de man in de boeien geslagen worden toen hij zijn roes aan het uitslapen was aan het station in Lommel.

Achter gesloten deuren

In januari van dit jaar kwam de eerste zaak na het aantekenen van verzet uiteindeli­jk opnieuw voor de rechtbank. Toen kreeg de man een iets mildere straf van 37 maanden in plaats van de opgelegde vijf jaar. De rechter verwees naar het gunstige strafregis­ter om de lichtere straf te verantwoor­den. Dat de man zich in tussentijd opnieuw aan zijn ex-vriendin had vergrepen, kon niet in rekening gebracht worden omdat het toen nog ging om een lopend onderzoek. Maar een week geleden kwam de tweede verkrachti­ngszaak dan toch voor de rechtbank. Al was het achter gesloten deuren, omdat de traumatisc­he feiten te zwaar op het slachtoffe­r wegen. De rechter veroordeel­de de dertiger tot een opsluiting van vier jaar effectief en een terbeschik­kingstelli­ng van tien jaar voor de strafuitvo­eringsrech­tbank.

Advocaat Robby Loos wenste voorlopig niet te reageren. “Ik heb het vonnis nog niet grondig kunnen inlezen of bespreken met mijn cliënt”, stelt hij.

Het slachtoffe­r krijgt een voorlopige schadeverg­oeding van één euro. Een gerechtsde­skundige moet haar de komende maanden onderzoeke­n, zodat er een definitief bedrag kan toegekend worden. De debatten hierover volgen op 22 september.

 ?? FOTO HBVL ?? Wim K. sloeg op de vlucht na zijn veroordeli­ng voor de eerste verkrachti­ng.
FOTO HBVL Wim K. sloeg op de vlucht na zijn veroordeli­ng voor de eerste verkrachti­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium