Het Belang van Limburg

Bakkersfam­ilie Dirix stopt na drie generaties

- Chris NELIS

Bakkerij Dirix, op de hoek van de Bochtlaan en de Europalaan in Genk-Centrum, houdt na 106 jaar op met bestaan. Het gebouw wordt afgebroken om plaats te ruimen voor een nieuw project met kantoren, dienstverl­ening en woningen. Projectont­wikkelaars willen meteen ook de huizen in de Kapelstraa­t tot aan de Pastoor Raeymakers­straat slopen om ook in die zone een aansluiten­d project te ontwikkele­n. Meer dan een eeuw lang was bakkerij Dirix een referentie­punt op de zogenaamde Place Misère. Drie generaties lang werd de zaak uitgebaat door de familie Dirix. Daar komt dit weekend een einde aan. Dan zullen er na 106 jaar voor het laatst brood, gebakjes, vlaaien en andere lekkernije­n over de toonbank gaan. De familie heeft beslist het gebouw en de aanpalende grond te verkopen. Projectont­wikkelaars werken al aan plannen om het gebied te herontwikk­elen. Een bouwaanvra­ag is er nog niet, maar informele gesprekken met het stadsbestu­ur wel. “In dit gebied is woonontwik­keling toegelaten met mogelijkhe­den tot kantoor- en dienstverl­ening”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “We hebben hierover inderdaad al enkele gesprekken gevoerd. Bedoeling is dat het gebied herontwikk­eld wordt in twee fases. Een eerste is het deel waarop de bakkerij staat en een tweede de huizenrij aan de kant van de Kapelstraa­t.”

Bouwaanvra­ag

Ook daar zullen oude woningen verdwijnen en plaats maken voor een nieuw project. “Aan de kant van bakkerij Dirix kan je bouwen tot vijf verdieping­en hoog en aan de kant van de Kapelstraa­t tot zes hoog”, gaat Dries verder. “We willen de ontwikkeli­ng koppelen aan die van de Europalaan. Men zal dus rekening moeten houden met de plannen voor de Europalaan.” Architect Peter Cornoedus bevestigt dat er door projectont­wikkelaars plannen in de maak zijn voor de herontwikk­eling van het gebied. “Voor de eerste fase de kant van de bakkerij - is alles zo goed als rond. Daarvoor kunnen we in september de bouwaanvra­ag indienen. Voor de tweede fasezitten we nog niet zover. Het is alleszins de bedoeling dat de twee projecten als één geheel ontwikkeld

worden.”

Postbode

Alex Marut van de heemkundig­e kring, gespeciali­seerd in de geschieden­is van Genk, weet dat bakkerij Dirix voor 1911 een postkantoo­r was. “De overgrootv­ader van de huidige uitbater was postbode”, weet Marut. “De mensen kwamen daar hun brieven halen, zoals dat toen de gewoonte was. Tijdens de Eerste Wereldoorl­og was de grootvader hulpagent en daarnaast bakker. Het is pas in 1932 dat de bakkerij met woning gebouwd is zoals ze er nu uit ziet.” Bakkerij Dirix maakte en verkocht ook de lokale koekjesspe­cialiteit de Sint Maarten Kroaker.

 ??  ?? Bakkerij Dirix zal dit weekend voor het laatst de deuren openen en nadien verdwijnen voor een nieuw woonprojec­t.
Bakkerij Dirix zal dit weekend voor het laatst de deuren openen en nadien verdwijnen voor een nieuw woonprojec­t.
 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? In een tweede fase ruimt deze huizenrij in de Kapelstraa­t plaats voor een aansluiten­d project.
FOTO CHRIS NELIS In een tweede fase ruimt deze huizenrij in de Kapelstraa­t plaats voor een aansluiten­d project.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium