Het Belang van Limburg

“Cijfers baren zorgen, maar er is nog potentieel”

Leegstand in Lommels centrum met ruim 16 procent gestegen

- Geert VAN BAELEN

Kledingwin­kel Esprit trekt dit jaar weg uit het Lommelse handelscen­trum, dat zo weer een grote naam verliest. De vernieuwde Kerkstraat blijft een publiekstr­ekker, maar de groeiende leegstand valt niet te ontkennen. Tussen 2016 en 2017 steeg die in Lommel met 16,7 procent. Terwijl vorig jaar 84 handelspan­den leegstonde­n zijn er dat dit jaar 98, volgens kennisnetw­erk Detailhand­el Vlaanderen. In 2008 waren er dat nog maar 55. “De cijfers baren ons toch wel zorgen”, reageert de handelsver­eniging. “Natuurlijk vinden we het jammer dat Esprit Lommel verlaat. Het is een gevestigde waarde die toch een publiek naar Lommel bracht”, reageert schepen voor Middenstan­d Geert Jansen (Open Vld). “Jammer genoeg staan ook de gevestigde merken onder economisch­e druk, iets wat elk handelscen­trum voelt. Positief is wel dat het handelspan­d een nieuwe eigenaar heeft die nadenkt over een nieuwe invulling. Binnenkort zou daar meer duidelijkh­eid over komen.” De leegstands­percentage­s zijn de schepen niet vreemd. “Maar ze zijn ook niet uniek voor Lommel. Om de leegstand te bestrijden hebben we een commerciee­l strategisc­h plan dat we nu uitrollen. Tot spijt van sommigen moeten we hierin duidelijke keuzes maken. Kledingzak­en willen we bijvoorbee­ld concentrer­en in de Kerkstraat waar ze elkaar versterken, en niet in de rand. Projectont­wikkelaars met initiatief willen we zo veel mogelijk ondersteun­en. De komst van H&M is daar een voorbeeld van. Van die aantrekkin­gskracht kunnen kleinere handelaars meeprofite­ren.”

“We maken ons zorgen over de huidige omvang van de leegstand”, reageert Maurice Brouwers, voorzitter van handelsver­eniging Bruisend Lommel. “Het gaat om een complex gegeven met verschille­nde oorzaken. Ten eerste de opmars van het online shoppen, waarop kleine handelaars vaak niet kunnen inspelen door gebrek aan tijd en middelen. Klanten denken ook dat ze voor de deur moeten kunnen parkeren. Heel wat van hen kiezen daarom voor de winkels aan De Singel, waar dat wel kan.” Toch ziet Brouwers de toekomst niet negatief in. “In het centrum ligt nog heel veel potentieel. Het geplande project in de hoek langs het Tuincafé met ondergrond­se parking kan een boost geven. Ook de handelscon­venant die de stad afsloot voor de ontwikkeli­ng van drie projectgeb­ieden is hoopgevend, maar het tij keren zal toch nog ettelijke jaren duren.”

Premies

In de Kerkstraat lijken sommige leegstaand­e handelspan­den ook hopeloos verouderd. De stad heeft heel wat geld veil voor wie ze onder handen wil nemen. “Wie het risico neemt om er handel te beginnen, kan rekenen op twee stedelijke renovatiep­remies (gevel en pand), die samen kunnen oplopen tot 12.000 euro, en een starterspr­emie van 8.000 euro”, stelt schepen Jansen. “Los daarvan moeten pandeigena­ars zich ook bewust zijn van de druk op de retail. Van beide kanten moet er goodwill zijn om elkaar financiële zuurstof te geven.”

Kentering

Jansen stelt dat het handelscen­trum voor een scharnierm­oment staat. “Er lopen concrete gesprekken met ketens die zich willen vestigen in Lommel. Ik wil niet voor mijn buurt spreken, maar hoop hierover na de zomer met goed nieuws te komen.” Na de Kerkstraat wordt ook bekeken hoe het marktplein, Dorp, kan worden heringeric­ht. “Na de zomer zal ook het parkeergel­eidingssys­teem in werking treden met automatisc­he infoborden die de bezoeker brengt waar hij wil zijn. Ook dit zal de aantrekkel­ijkheid van het centrum vergroten.”

 ?? Foto GVB ?? De groeiende leegstand valt niet te ontkennen. Toch zien de handelaars enkele geplande projecten in het centrum graag komen. “Die kunnen het centrum weer een boost geven.”
Foto GVB De groeiende leegstand valt niet te ontkennen. Toch zien de handelaars enkele geplande projecten in het centrum graag komen. “Die kunnen het centrum weer een boost geven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium