Het Belang van Limburg

Twee presentato­rs, één analist en 30 minuten voorbereid­ingstijd

- Tom VETS

Wedstrijds­tatistieke­n die vanuit het niets op de studiovloe­r verschijne­n, een vol uur analyse en interviews en twee verschille­nde studios. Daarmee wil VIER van ‘Sports Late Night’ een van de sterkhoude­rs van de zender maken. Morgen debuteert het programma, wij trokken al naar de studio met presentato­ren Gilles De Coster en Bart Raes én vaste analist Geert De Vlieger. “Drie weken geleden was hier nog niks”, vertellen Gilles De Coster, Bart Raes en Geert De Vlieger in hun nieuwe uitvalsbas­is in Vilvoorde. “De redactie en technici hebben al keihard gewerkt, wij nog niet.”

Morgen moeten de drie wel zwaar aan de slag, wanneer ‘Sports Late Night’ voor de eerste keer wordt uitgezonde­n. In het voetbalmag­azine blikken ze terug op matchen van de Jupiler Pro League. Er zijn uitzending­en op vrijdag, zaterdag en zondag. Die laatste duurt een vol uur.

Inspiratie voor het decor vond de redactie bij de Britse tv-zender Sky News. “We gaan veel met augmented reality werken”, zegt Geert De Vlieger. “Concreet gaan we ploegopste­llingen en statistiek­en projectere­n op de studiovloe­r. Ook hebben we een gigantisch­e projectiem­uur. We werken met twee verschille­nde decors. Op vrijdag en zaterdag maken we een uitzending pal naast de redactie. Dat moet, want tussen het affluiten van de match en de start van ons programma hebben we amper 30 minuten om alles klaar te maken. Op zondag zitten we in een grote studio en hebben we ook bekende gasten.”

Zonder betaalmuur

Inhoudelij­k moet de kijker geen wereldscho­kkende veranderin­gen verwachten. “Wat willen de mensen? Toch gewoon een goed verslag, goede analyse en enkele reacties. Geert DE VLIEGER

Analist Wij gaan het warm water niet heruitvind­en”, zegt Bart Raes, een ancien als het over sportprogr­amma’s gaat. “Al sinds 1991 versla ik de Belgische competitie. Elke keer als het voetbalcon­tract van zender veranderde, stapte ik mee over. Het gerucht gaat dat in de laatste alinea van het contract staat dat ze mij erbij moeten nemen. (lacht) Doordat ik de voorbije twaalf jaar bij Proximus TV presenteer­de, een zender achter de betaalmuur met een beperkter publiek, kreeg ik wel vaak de opmerking van mensen dat ze mij niet meer op tv zagen. Dat gaat dus weer veranderen.” Raes krijgt Gilles De Coster aan zijn zijde. “Het grote publiek linkt mij misschien niet aan sport, maar met Geert maakte ik vorig jaar al een voetbalpro­gramma op Play Sports”, zegt De Coster. “En de eerste samenwerki­ng tussen Bart en Geert dateert van tien jaar geleden. Wij zijn dus al perfect op elkaar ingespeeld.” Gevraagd naar een pronostiek voor de nieuwe competitie, is De Vlieger duidelijk. “Als je nu de analyse maakt van de kwaliteite­n en transfers van elke ploeg, steekt Anderlecht er ver bovenuit. Maar in augustus gaat er nog veel bewegen op de transferma­rkt. Ik verwacht dat andere ploegen nog een inhaalmano­euvre doen.”

Wie uiteindeli­jk als winnaar uit de bus komt, maakt niet uit voor de drie. “Wij hopen gewoon op matchen met veel spektakel en doelpunten. Van een 3-3 eindstand met heerlijk voetbal genieten we het meest.”

‘Sports Late Night’ gaat morgen van start om 22.50 uur op VIER.

Op zondag verhuizen we naar een grotere studio en komen ook gasten langs

X

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium