Het Belang van Limburg

“Extra kop koffie gedronken om wat sneller te praten”

Owen Wilsons stem schakelt versnellin­g hoger voor ‘Cars 3’

- Greet RAMAEKERS

Na het succesvoll­e debuut in 2006 en het geslaagde vervolg in 2011 zijn ’s werelds populairst­e pratende auto’s weer terug in Pixar’s nieuwste animatiefi­lm ‘Cars 3’. Steracteur Owen Wilson mocht zijn stembanden opnieuw met motorolie smeren voor de Engelstali­ge vertolking van de sympathiek­e rode racewagen Lightning McQueen. “Lightning is niet meer zo snel als vroeger en dat steekt hem erg tegen”, verklapt Wilson over het verhaal. In dit derde hoofdstuk van de ‘Cars’-reeks merkt Lightning dat hij het moet afleggen tegen een nieuwe, jongere generatie racers, en dat valt moeilijk te verwerken. Gelukkig lijkt de acteur die McQueens stem verzorgt, de 48-jarige Owen Wilson, zijn beste tijd nog lang niet voorbij. Hij werkt al meer dan twintig jaar regelmatig samen met topregisse­ur Wes Anderson, verscheen de laatste jaren in ‘Zoolander 2’ en ‘Inherent Vice’ én vond tussendoor nog de tijd om terug te keren naar kinderfavo­riet ‘Cars’.

De film gaat in zekere zin over wat het betekent om ouder te worden. Kon je jezelf daarin inleven?

Owen Wilson: “Tja, tegenwoord­ig speel ik vaker de vaderfiguu­r dan de student hé. (knipoogt) Mijn onbezonnen jaren zijn voorbij. Ik heb altijd graag rollen gespeeld die parallel lopen met mijn eigen leven en personages die niet verbergen dat we nu eenmaal niet eeuwig jong blijven. Ik ben me daar geleidelij­k aan van bewust geworden, bijvoorbee­ld toen ik merkte dat ik steeds meer zoals mijn ouders begon te klinken. Het was in de vorige

Owen WILSON Stem Lightning McQueen in

‘Cars 3’ ‘Cars’-films leuk om Lightning te spelen omdat hij geen last had van ouderdom, maar in deze film hebben ze er dan toch voor gekozen om hem daarmee te confronter­en. Hij is niet meer zo snel als vroeger en dat steekt hem tegen. Zelfs animatiefi­guren verliezen uiteindeli­jk de race tegen de tijd! Vergeet niet dat het meer dan 11 jaar geleden is dat de eerste ‘Cars’ uitkwam. (verwonderd) Ik had toen nog geen kinderen! Ondertusse­n hebben we een derde film uit, is er een Cars Land in Disneyland, en heb ik twee pagadders van 3 en 6 jaar rondlopen!”

Over kinderen gesproken, hoe herinner jij je jonge jaren?

“Ik was nogal een kwajongen. (lacht) Toen ik 16 was werd ik naar een militaire school gestuurd omdat mijn gedrag te wensen overliet. Maar ik was als kind al wel een grote filmfan. Mijn vader nam me vaak mee naar de cinema. Dat had een enorme impact op me, hoewel ik toen nooit serieus dacht dat ik acteur zou worden. Ik wist niet eens of het wel mogelijk was, en was bang dat mensen me zouden uitlachen als ik zei dat ik mijn kans wilde wagen in Hollywood!”

Heeft jouw moeilijke tienertijd een effect gehad op hoe je jouw eigen kinderen opvoed?

“Ik had heel veel geluk met mijn ouders en hoe zij met me omgingen. Dat heeft me wel beïnvloed toen ik zelf papa werd. Ik probeer mijn kinderen zo goed mogelijk te ondersteun­en en aan te moedigen. Humor is ook erg belangrijk. Dat kan je natuurlijk niet aanleren, maar als je kinderen omringt met humor heeft dat wel invloed op hun emotionele intelligen­tie. Ik wil vooral dat ze gevoelsmat­ig te werk gaan en zich in iemand anders schoenen kunnen plaatsen.”

Als je kinderen omringt met humor, heeft dat immense invloed op hun emotionele intelligen­tie

Je trage, relaxte manier van spreken is ondertusse­n zowat je handelsmer­k. Heeft niemand ooit gevraagd of je wat sneller kon babbelen?

“Tja, soms wordt me wel eens gevraagd of ik er wat meer vaart in kan zetten. (lacht) Toen ik aan ‘Cars’ begon, was ik een beetje onzeker over mijn stem, omdat andere voice-overprojec­ten die ik vroeger gedaan heb niet altijd succesvol waren. Indertijd ben ik bijvoorbee­ld vervangen in de cast voor de animatiefi­lm ‘The Emperor’s New Groove’ omdat ik blijkbaar niet goed genoeg was. Het was dus een hele opluchting dat ‘Cars’ het zo goed deed! Tegenwoord­ig drink ik ook een extra kop koffie als ik de studio induik, zodat ik wat rapper van tong ben.” (lacht)

X‘Cars 3’ speelt nu in de bioscoop.

 ?? FOTO ISOPIX
FOTO ISOPIX ?? ‘Cars’-bolides Lightning McQueen, vertolkt door Wilson, en Cruz Ramirez, ingesproke­n door Cristela Alonzo.
FOTO ISOPIX FOTO ISOPIX ‘Cars’-bolides Lightning McQueen, vertolkt door Wilson, en Cruz Ramirez, ingesproke­n door Cristela Alonzo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium