Het Belang van Limburg

Afkicken

- Door Yves Lambrix

Premier Michel heeft gisteren in de Kamer toelichtin­g gegeven bij het zomerakkoo­rd dat zijn regering dinsdagnac­ht bereiktE. Boeiend was het debat allerminst: de meerderhei­dspartijen N-VA, CD&V, Open Vld en MR vertrappel­den mekaar om de premier en zijn ploeg met compliment­en te overladen, de oppositiep­artijen toonden een tong als een scheermes om te benadrukke­n hoe deze regering ons bij de neus neemt. Kortom: niets nieuws onder de zon. Wie vuurwerk verwachtte? was eraan voor de moeite.

Dat onze regeringsl­eider zijn toelichtin­g in de Kamer uitgereken­d op Tax Liberation Day hield, was toeval. Maar tekenend was het alleszins. Tax Liberation Day is de dag waarop werknemers niet meer werken om hun belastinge­n te kunnen betalen, maar winst beginnen te maken die ze zelf mogen houden. Inderdaad, we hebben het over de kleermot van onze staatsstru­ctuur: het overheidsb­eslag. Dat is het bedrag dat alle overheden in dit land (federaal, deelstaten, provincies en gemeenten) uit de economie halen om hun eigen verplichti­ngen te kunnen betalen. Sinds jaar en dag bedraagt dit voor werknemers en bedrijven samen 54 procent. Nochtans hebben Michel & co op pagina 162 van hun regeerakko­ord letterlijk opgenomen dat het overheidsb­eslag kleiner moet, en dat de prijs-kwaliteits­verhouding van de dienstverl­ening beter moet.

Met haar zomerakkoo­rd heeft de regering-Michel opnieuw ingezet op een van haar verkiezing­sbeloftes, namelijk jobcreatie. Nadat ze met het loslaten van het begrotings­evenwicht een eerste, dure verkiezing­seed brak, doet ze dat met de afslanking van ons overheidsa­pparaat opnieuw. Nochtans weet iedereen dat er dringend orde op zaken moet worden gesteld in het financiële huishouden én in het personeels­beleid van de nv België. Nochtans weet iedereen dat onze overheid al jaren te vet staat. En wat diezelfde overheid ons geeft, is volgens EU-rankings dan nog eens van een matige kwaliteit.

Een te vette overheid zorgt ervoor dat werknemers hier erg duur zijn. Het zet een rem op onze economisch­e ontwikkeli­ng waardoor de factuur elke keer opnieuw naar de belastingb­etaler wordt doorgescho­ven. Dat is met het zomerakkoo­rd niet anders. Dit moet ophouden. Net zoals burgers en bedrijven mogen ook onze overheden niet boven hun stand leven. Deze zichzelf verklaarde hervorming­sregering weet wat haar te doen staat. Maar zoals bij elke verslaving is er moed en wil nodig om af te kicken, ook al vinden de dealers – in dit geval de vakbonden – dat niet leuk. Onze overheid moet ten dienste staan van de burgers, en niet omgekeerd.

Iedereen weet nochtans dat er dringend orde op zaken moet worden gesteld, in het financiële huishouden én in het personeels­beleid van de nv België

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium