Het Belang van Limburg

Vanaf nu werken wevoor onszelf

Enkel Fransen moeten langer werken voor Vadertje Staat

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - Ons land ‘vierde’ gisteren Tax Liberation Day. Vanaf die dag moeten werknemers niet meer werken om hun belastinge­n te kunnen betalen, maar maken ze winst die op hun eigen rekening mag blijven. Een rekenoefen­ing maakt duidelijk dat van elke 100 euro belastingg­eld in ons land 20,1 euro naar pensioenen gaat, 14,2 euro naar gezondheid­szorg en 11,9 euro naar onderwijs. Op Frankrijk na is er geen enkel Europees land waar Vadertje Staat meer lasten heft op het salaris van de gemiddelde werknemer dan in België. Volgens het Institut Economique Molinari bedraagt het reële belastingt­arief (inclusief btw) van een Belgische werknemer nu 56,70 procent. Dat is 12 procent meer dan het gemiddelde van de andere EU-lidstaten. Anders gezegd: als u en ik 1 euro netto willen overhouden, moeten we bruto 2,15 euro verdienen. Opmerkelij­k is dat we er, ondanks beloftes van de regering-Michel over meer koopkracht, niet op vooruitgaa­n. De voorbije jaren viel Tax Liberation Day immers ook op 27 juli. Met de nieuwe maatregele­n die de regering dinsdag heeft aangekondi­gd, zou dat kunnen veranderen. De EU-ranking wijst uit dat de gemiddelde werknemer op Cyprus het beste af is. Daar valt Tax Liberation Day op 27 maart. Met een reëel belastingt­arief van 23,40 procent moet de Cyprioot dus net geen drie maanden per jaar wer- ken om zijn belastinge­n te kunnen betalen. Malta (36,03 procent) en Ierland (31,77 procent) vervolledi­gen de top drie van landen waar de loonlasten het laagst zijn. Bij Frankrijk en België vinden we achteraan in het peloton ook Oostenrijk, Duitsland en Griekenlan­d terug.

Sociale beschermin­g

Als we dan toch zoveel belastinge­n betalen, vraagt u zich wellicht af wat er allemaal met dat geld – het gaat gemiddeld om 19.540 euro per Belg – gebeurt. Uit een oefening die De Tijd een half jaar geleden op basis van gegevens van de Nationale Bank maakte, gaat zowat de helft naar pensioenen, gezondheid­szorg, kinderbijs­lag, werklooshe­id- en ziekte-uitkeringe­n en andere vormen van sociale beschermin­g. Bij onze noorderbur­en is dat wat minder, in Frankrijk wat meer.

Van elke 100 euro die Vadertje Staat ontvangt, gaat 20,1 euro of in totaal 47 miljard euro naar pensioenen. Met 14,2 euro en 11,9 euro zijn respectiev­elijk gezondheid­szorg en onderwijs de twee andere grote slokoppen. Vooral het budget voor onderwijs ligt opmerkelij­k hoger dan in de ons omringende landen. Het hoge aantal leerkracht­en per scholier is hiervoor de voornaamst­e reden.

Overheid

Een andere grote kost is de staat zelf. Van elke 100 euro belastingg­eld gaat 10 euro naar onze zes parlemente­n, het koningshui­s, de kabinetten, de consultant­s die voor de kabinetten werken, de ambassades in het buitenland, de overheidsd­iensten, de regio’s en de gemeenten. We betalen daarvoor een pak meer dan in Nederland en Duitsland, hoewel die ook federaal georganise­erd zijn. Zelfs het grote Frankrijk geeft minder uit aan overheidsd­iensten.

Dat de inning van de belastinge­n (door de administra­tie) in het huidige informatic­atijdperk 1,15 euro per 100 euro belastingg­eld kost, valt ook moeilijk te vatten. In Nederland is dat bijvoorbee­ld slechts 0,95 euro. Tenslotte maakt onze hoge overheidss­chuld (430 miljard euro) dat ook de rentelaste­n zwaar wegen op onze belastingf­actuur. Ondanks de historisch lage rente bedragen die 11,3 miljard euro. Dat is meer dan er op jaarbasis wordt besteed aan mobiliteit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium