Het Belang van Limburg

“26 procent meer kwetsbare patiënten sinds 2013”

Steeds meer vraag naar psychologi­sche hulp bij Centra Geestelijk­e Gezondheid­szorg

- Liliana CASAGRANDE

Het aantal financieel kwetsbare patiënten dat bij een Centrum voor Geestelijk­e Gezondheid aanklopt, is het afgelopen jaar weer gestegen. “Van de 57.901 patiënten die in 2016 werden behandeld, waren er 11.289 die daar niets voor hoefden te betalen omdat ze dat financieel niet kunnen. Die groep is in drie jaar tijd met 26 procent gestegen”, zegt Vlaams parlements­lid Vera Jans (CD&V). “We hopen dat de aangekondi­gde terugbetal­ing van een bezoek aan een psycholoog de druk op onze centra doet afnemen”, zegt Jo Grommers, directeur van CGG LITP. “Maar we vragen wel om de kwaliteit van de zelfstandi­ge psychologe­n te controlere­n, daar kunnen wij bij helpen.” Het nieuws dat federaal minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) vanaf eind 2018 een bezoek aan de psycholoog terugbetaa­lt, wordt ook op Vlaams niveau op applaus onthaald. We hebben in dit land immers psychologi­sche hulp op twee niveaus: ofwel gaat u rechtstree­ks naar een psycholoog en betaalt u ook de volle pot van ongeveer 50 euro per consultati­e. Ofwel kunt u terecht bij een centrum voor geestelijk­e gezondheid­szorg, waar de tarieven een stuk lager liggen maar waar ze niet iedereen kunnen helpen. Die centra worden gefinancie­rd door Vlaanderen, de consultati­es aan de zelfstandi­ge psychologe­n worden straks dus betaald door de federale overheid.

“We willen niet dat die twee systemen langs elkaar door werken”, zegt Vera Jans. “In zo’n centrum betaal je ook niet de volle pot voor psychologi­sche steun, want daar krijgen ze dan weer subsidies van Vlaams minister Vandeurzen. Ze hanteren er drie tarieven per sessie: een standaardt­arief van 11 euro, een verminderd tarief van 4 euro voor onder meer mensen in budgetbehe­er. Daarnaast is er nog een groep van onder meer slachtoffe­rs, asielzoeke­rs of gedetineer­den, en die betalen helemaal niets. Het is net deze groep die sterk stijgt.”

Budget

Het totale aantal patiënten in die centra is in drie jaar met 1,9 procent gestegen, van 56.785 in 2013 naar 57.901 in 2016. Ook al werken de CGG’s met een afgebakend budget. “In tegenstell­ing tot bijvoorbee­ld artsen krijgen wij niet meer geld als we meer patiënten zien”, zegt Jo Grommers. “Ons budget stijgt niet, dus kunnen we ook niet meer mensen helpen. De vraag neemt wel toe, dus sturen we alsmaar meer mensen door. Zelf beperken we ons tot de mensen voor wie het financieel niet haalbaar is om naar een psycholoog te gaan.

Vera JANS Vlaams parlements­lid CD&V Nu een consultati­e bij zelfstandi­ge psychologe­n binnenkort ook terugbetaa­ld wordt, zal dit bij ons de druk doen afnemen. Dat is goed, maar die zelfstandi­ge psychologe­n worden op dit moment niet gecontrole­erd op de kwaliteit die ze leveren. Wij zouden daarom graag met hen samenwerke­n om de kwaliteit van de zorg te bewaken.”

Wachtlijst

Ander groot verschil tussen een CGG en een zelfstandi­g psycholoog, is dat u bij de eerste moet wachten. “Bij ons is dat momenteel 46 dagen”, zegt Grommers. “Maar we contactere­n de mensen al binnen de week voor een eerste gesprek.” Een behandelin­g duurt gemiddeld 7 à 10 sessies. Voor 67 procent van de patiënten wordt de behandelin­g binnen zes maanden afgerond, voor 81 procent is dat binnen het jaar, voor 8 procent duurt de behandelin­g meer dan twee jaar.

Proefproje­cten

In Vlaanderen zijn er trouwens al proefproje­cten waarbij een consultati­e aan een psycholoog wordt terugbetaa­ld. “Elke provincie heeft zo één psycholoog die betaald wordt door Vlaanderen”, zegt Grommers. “Een proefproje­ct dat nooit is uitgebreid. De Limburgse psycholoog zit in Maasmechel­en en werkt samen met de huisartsen­kring. Dat werkt heel goed, want die huisartsen kunnen in de agenda van een psycholoog een bezoek vastleggen.”

Regeerakko­ord

Cijfers over hoeveel patiënten behandeld worden door de zelfstandi­ge psychologe­n zijn er niet, om de eenvoudige reden dat de overheid hier dus toch niets van betaalt. De 22,5 miljoen euro die Maggie De Block uittrekt voor de terugbetal­ing is in elk geval niet genoeg om iedereen te helpen. “Daarvoor heb je 1,3 miljard nodig”, zegt Koen Lowet, gedelegeer­d bestuurder van de Belgische Federatie van Psychologe­n. “Al wordt er momenteel ook al geld uitgetrokk­en voor psychologi­sche hulp in de ziekenhuiz­en. Maar we zijn blij met deze eerste stap, want in het regeerakko­ord was geen budget voorzien.” Het zijn trouwens alleen de erkende psychologe­n waarbij je een terugbetal­ing kan krijgen. Om te erkend te worden, heeft u een masterdipl­oma nodig. “Vanaf september moet je trouwens na een studie van vijf jaar ook nog een jaar stage doen om erkend te worden als klinisch psycholoog.” Momenteel zijn er ongeveer 13.000 psychologe­n erkend, waarvan 90 à 95 procent actief is in de gezondheid­szorg.

We willen niet dat de twee bestaande systemen langs elkaar door werken

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium