Het Belang van Limburg

Geen boete als bouw niet af is door isolatiete­kort

-

De Vlaamse regering gaat de Vlaamse besturen oproepen bouwbedrij­ven geen boete te geven omdat bouwwerken te laat klaar zijn. Oorzaak is het wereldwijd­e tekort aan isolatiema­teriaal, waardoor bouwfirma’s forse vertraging oplopen. “We hopen dat privéinsta­nties dit voorbeeld volgen”, zegt de fel geplaagde bouwsector. Door het wereldwijd­e tekort aan de meest gebruikte isolatiema­terialen zitten ze bij veel bouwbedrij­ven met de handen in het haar. “Planningen lopen in het honderd. Als je geen isolatie kan plaatsen, kan je meestal ook niet verder met de andere werken”, aldus Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederat­ie Bouw. Die waarschuwt voor grote gevolgen. “Bedrijven hebben al mensen met technische werkeloosh­eid moeten sturen. En dan zijn er nog de discussies met de opdrachtge­vers als we projecten niet op tijd afkrijgen – iets waar vaak boetes op staan – of als projecten duurder uitvallen door de isolatieko­sten.”

De Vlaamse regering komt de bouwsector nu ter hulp. Er is een omzendbrie­f in de maak waarin ze naast de eigen administra­ties ook gemeentebe­sturen en provincies oproept “rekening te houden met de problemati­ek” en geen boetes op te leggen als de werken niet op tijd klaar zijn, zo heeft energiemin­ister Bart Tommelein (Open VLD) aan Vlaams Parlements­lid Robrecht Bothuyne (CD&V) laten weten.

Ook wie op dit moment zijn huis bouw of verbouwt, wordt getroffen door het gebrek aan isolatiema­teriaal. “Gelukkig zijn er nog alternatie­ven op de markt”, aldus nog Marc Dillen van de Confederat­ie Bouw. Tommelein vermoedt dat het tekort aan isolatiema­teriaal later dit jaar opgelost geraakt.

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ??
FOTO HOLLANDSE HOOGTE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium