Het Belang van Limburg

“Eén therapie in plaats van 35”

ZOL bestrijdt hoofd- en halskanker met laser

- Gunter WILLEKENS

De medische wereld stond gisteren in het teken van de ‘Dag tegen Hoofd- en Halskanker’. Oftewel keelkanker in de volksmond. “Elk jaar worden 2.500 à 3.000 Belgen met de aandoening geconfront­eerd. Deze werelddag is misschien minder bekend dan die tegen kanker of tabak, maar daarom niet minder belangrijk”, zeggen Kristof Menten en Frans Indesteege, artsen aan het departemen­t Keel, Neus en Oor van het ZOL. Hoofd- en halskanker is de vijfde meest voorkomend­e kanker in ons land, na prostaat- en borstkanke­r, longkanker en dikkedarmk­anker. “Het probleem is dat de ziekte vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt”, zegt dokter Kristof Menten. “De mensen hebben er nog te weinig aandacht voor. Die aandacht gaat nu vooral naar de meer frequent voorkomend­e kankers.”

Wat is de impact van de aandoening?

“De ziekte kan zich op verschille­nde plaatsen manifester­en: achterin de keel, op het strottenkl­epje, aan de tong. Symptomen zijn heesheid, moeilijkhe­den bij het slikken, keelpijn die al dan niet uitstraalt naar het oor, een bolletje in de hals, een blijvend wondje in de mondholte, een eenzijdig verstopte neus,... Als dergelijke klachten langer dan twee weken aanhouden, aarzel dan niet om een dokter te consultere­n. Wordt de kanker in een vroeg stadium gedetectee­rd, dan is de overleving­skans 90 procent.”

Vroeger moesten patiënten een zes weken durende behandelin­g met radiothera­pie ondergaan Met de laser wordt die behandelin­g in dagkliniek gedaan

Kan hoofd- en halskanker worden voorkomen? Hoe dan?

“De belangrijk­ste risicofact­oren zijn roken en drinken. Alcohol versterkt bovendien het kankerverw­ekkende effect van roken. Drie op vier patiënten rookt of heeft gerookt. Op dit ogenblik vindt ook veel onderzoek plaats naar de rol van HPV (Humaan Papilloma Virus). Mensen die drager zijn van dat virus, kunnen de tumor ontwikkele­n, ook al roken of drinken ze niet. Deze mensen reageren wel beter op behandelin­g.”

Kristof MENTEN Neus-, keel- en oorarts ZOL

Hoe wordt de ziekte behandeld?

“Uitgebreid­ere tumoren vereisen meestal uitgebreid­ere heelkunde en/of radiothera­pie. In een vroeg stadium kan een behandelin­g met een laser mogelijk zijn. Sinds twee jaar beschikt het Ziekenhuis OostLimbur­g als enige centrum in Limburg over een C02-laser waarmee kleine tumoren van bijvoorbee­ld de stembanden worden aangepakt. Vroeger moesten patiënten een behandelin­g met radiothera­pie ondergaan die zes weken duurde. Met de laser wordt die behandelin­g in de dagkliniek gedaan. De kostprijs van de laserbehan­deling is lager dan duizend euro, terwijl dat bij de klassieke radiothera­pie een veelvoud is.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium