Het Belang van Limburg

Minister roept NMBS en Infrabel op het matje over stiptheid

-

Een supercompu­ter, speciale managers en nieuwe software: het haalt voorlopig niet veel uit voor de stiptheid van de treinen. Voor de periode januari-mei is die gedaald van 90,3 naar 89,7 procent, in vergelijki­ng met dezelfde periode vorig jaar. Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) eist in een nieuwe brief een actieplan om de stiptheid dringend op te krikken. Te laat, dat is bij het spoor een vertraging van zes minuten en meer. Zelfs met die extra marge rijdt één op de tien treinen niet op tijd het eindstatio­n binnen. NMBS en Infrabel zitten voor dit jaar net onder de doelstelli­ng van 90 procent. Die moeten ze halen, omdat ze anders geen ticketprij­zen mogen verhogen en geen bonussen mogen uitkeren aan de spoortop.

NMBS en Infrabel zijn zich ervan bewust dat het beter moet. De genomen maatregele­n blijken echter niet voldoende. Eind vorig jaar is 21 miljoen euro geïnvestee­rd in het Traffic Management System. Een supercompu­ter die conflicten tussen treinen op het hele net opspoort en onder andere helpt vertraging­en te beperken. Sinds begin dit jaar volgen managers ook probleemli­jnen met veel vertraging­en minutieus op.

“Het is nog te vroeg om te zeggen dat het structuree­l slechter gaat”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. “Vooral de maand mei haalt de stiptheid naar beneden. Het erg warme weer heeft toen tot storingen geleid.”

Om de stiptheid te verbeteren zet de NMBS onder andere in op nieuwe apparatuur die sneller technische mankemente­n aan treinen opspoort. Die treinen krijgen ook vaker preventief een onderhoud.

NIP-test minder betrouwbaa­r dan gedacht

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de NIP-test bij jonge vrouwen vaak vals positief is. Als een vrouw van 25 een slechte test heeft, is haar baby in een op de twee gevallen toch gezond. Dat meldt VTM Nieuws op basis van onderzoek van de UGent. Bij een NIP-test wordt bloed afgenomen om te weten te komen of een ongeboren kind het Syndroom van Down heeft. Na twee weken zou je dan 99 procent zeker weten of je kind aan het syndroom lijdt of niet. Dat blijkt echter niet te kloppen. “Eigenlijk is het zeer afhankelij­k van de risico’s die er op voorhand zijn”, zegt onderzoeks­ter Heidi Mertes. Volgens nieuwe berekening­en van de UGent heeft een gemiddelde vrouw van 40 jaar 93 procent kans dat haar kind ook echt Down heeft na een afwijkende NIP-test. Bij een vrouw van 35 is dat 79 procent, op 30 jaar 61 procent en op 25 jaar nog maar 51 procent. Om zekerheid te hebben moet een vruchtwate­rpunctie worden uitgevoerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium