Het Belang van Limburg

“Fiscale rechtvaard­igheid? Eerder een schaamlapj­e”

Oppositie vreest dat kwetsbare groepen opdraaien voor verlaging vennootsch­apsbelasti­ng

- Liliana Casagrande

Een schaamlapj­e op vlak van fiscale rechtvaard­igheid. Meer is het zomerakkoo­rd van premier Michel volgens sp.akamerlid Karen Temmerman niet waard. Een woord dat ook ACVsecreta­ris voor openbare diensten Marc Nijs gebruikt. “Terwijl investeren in fiscale ambtenaren miljarden zou opbrengen”, zegt Nijs. “Voorspelba­re kritiek”, vindt politicolo­og Carl Devos (UGent). “De regering moet eigenlijk meer schrik hebben van de budgetten en van de juridische uitvoering.” Premier Charles Michel (MR) heeft gisteren in de Kamer uitleg gegeven bij het zomerakkoo­rd. Oppositiep­artijen PS, sp.a en Ecolo/Groen hadden vooral vraagteken­s bij de financieri­ng van bepaalde maatregele­n, zoals de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng. Ze vrezen dat vooral de gezinnen en sociaal kwetsbare groepen zullen opdraaien voor die financieri­ng. “Een verlaging van vennootsch­apsbelasti­ng van 34 procent naar 25 procent kost vier miljard euro. Hoe gaat u dat betalen?”, vroeg Ahmed Laaouej (PS) zich af.

Vakbonden

Ook de vakbonden zien van alles niet zitten. De afschaffin­g van de vaste benoeming voor de federale overheidsd­iensten is al genoeg om te spreken van een ‘hete herfst’. Al geldt die maatregel alleen voor nieuwe contracten en kan de ambtenaar die beschermd moet worden voor zijn beslissing­en, wel nog benoemd worden.

Zelfs ACV is kritisch voor CD&V, ook al behoren ze tot dezelfde zuil. “Ik ben al lid sinds 1979, maar ik krijg er met de dag meer spijt van”, zegt Marc Nijs, secretaris van de openbare diensten. “Het is absurd om zoveel energie te stoppen in een maatregel als de effectenta­ks die maar 250 miljoen euro opbrengt, terwijl je met wat meer fiscale ambtenaren miljarden kan vinden.” Ook de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng is volgens Nijs geen belastingh­ervorming. “De tarieven in België zijn inderdaad onnodig hoog, maar uiteindeli­jk valt het te betalen bedrag nog mee, ook vergeleken met het buitenland. Het is het ingewikkel­de systeem van aftrekken dat het systeem hopeloos ondoorzich­tig maakt.”

Evenwicht

Politicolo­og Carl Devos (UGent) is niet onder de indruk van de kritiek van oppositie en vakbonden. “Nee, deze regering moet eerder schrik hebben van het budget. Als straks blijkt dat een van de maatregele­n niet oplevert wat ze hadden gehoopt, dan is er financieel ook geen evenwicht meer en dan kijken ze opnieuw naar elkaar. Dat evenwicht is net de grote verdienste van Michel, maar als er straks iets wegvalt, zit je dus met een probleem.”

Ook juridisch is er nog van alles niet duidelijk. Zo moeten er nog adviezen komen voor het nachten zondagswer­k in de e-commerce net als over de vergoeding voor de Arco-coöperante­n waarover Europa nog haar zegen moet geven.

Vermogensb­elasting

Het zomerakkoo­rd is er ook gekomen omdat Bart De Wever het begrotings­evenwicht plots losliet. Dat heeft financiële ruimte gecreeerd.“Elke partij heeft wat water bij de wijn gedaan. Beke heeft de eis van de meerwaarde­belasting laten varen, N-VA heeft ook de regeling voor Arco aangenomen, Open Vld heeft een vermogensb­elasting aanvaard, want dat is wat de effectenta­ks eigenlijk is. Het is geen vermogensw­instbelast­ing, wel een vermogensb­elasting. Als je het bedrag waarop je die effectenta­ks heft, later zou verlagen, dan tref je ook de middenklas­se. Het zomerakkoo­rd is vooral een duidelijk liberaal project. Deze regering richt zich op de hardwerken­de Belg”, vindt Devos.

Dit akkoord is vooral een liberaal project. De regering richt zich op de hardwerken­de Belg

Carl DEVOS Politicolo­og UGent

 ?? FOTO BELGA ?? Charles Michel was gisteren erg opgetogen over het zomerakkoo­rd, de oppositie was dat veel minder.
FOTO BELGA Charles Michel was gisteren erg opgetogen over het zomerakkoo­rd, de oppositie was dat veel minder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium