Het Belang van Limburg

EU-operatie voor Libische kust

Libië laat Italiaanse schepen toe in territoria­le wateren

- Marc VAN DE WEYER

Italiaanse schepen zullen eind augustus al in de Libische territoria­le wateren optreden tegen mensensmok­kel. En ook een uitbreidin­g in die zin van het verlengde mandaat van de Europese reddingsop­eratie Sophia is mogelijk. Een goede zaak, zegt Europarlem­entslid Ivo Belet (CD&V), net terug van een werkbezoek aan Italië waarin ook het ‘moederschi­p’ van Operatie Sophia werd aangedaan. “Enkel door samenwerki­ng met Libië kan de greep van de mensensmok­kelaars gebroken worden.” Vandaag keert het fregat LouiseMari­e, dat deze zomer deel uitmaakte van Operatie Sophia, terug naar Zeebrugge. Sinds twee jaar strijdt Sophia (officieel Eunavfor Med) tegen de mensensmok­kelaars die al honderddui­zenden vluchtelin­gen over de Middelland­se Zee vervoerden. Eerder deze week verlengde de Europese Unie de operatie met anderhalf jaar, tot eind 2018. België, vertegenwo­ordigd door defensiemi­nister Steven Vandeput, stemde voor. En dat ondanks het rumoer uit zijn eigen N-VA tegen verdere Belgische deelname, omdat de operatie door het oppikken en overbrenge­n van vluchtelin­gen een “aanzuigeff­ect” zou hebben.

Libische kust

Sophia zelf staat intussen voor een mandaatsui­tbreiding. Volgens diplomatie­ke bronnen kunnen de Europeanen binnenkort binnen de Libische twaalfmijl­szone tegen de mensensmok­kelaars optreden. Dat is nodig omdat de tactiek van de criminelen er in bestaat vluchtelin­genbootjes tot aan de grens daarvan te ‘begeleiden’, en ze vervolgens aan hun lot over te laten.

De Italianen gaan voor. Gisteren liet premier Gentiloni weten dat Italiaanse schepen al eind augustus - op verzoek van de door de VN erkende regering in Tripoli in de Libische territoria­le wateren kunnen opereren, wat die regering eerder niet toestond. Europarlem­entslid Ivo Belet (CD&V) bracht recent met de subcommiss­ie Defensie van het EP een werkbezoek aan Italië waar de hoofdkwart­ieren van het Europese grensagent­schap Frontex en de NAVO bezocht werden. ‘Hoogtepunt’ was een bezoek aan de San Giusto, het Italiaanse vlaggensch­ip van Operatie Sophia. Ivo Belet: “Een uitbreidin­g van het mandaat van Operatie Sophia hangt al enige tijd in de lucht. Door het trainen van de Libische kustwacht waren Europeanen toch al binnen de twaalfmijl­szone actief.”

De Europese samenwerki­ng met Libië zit in een stroomvers­nelling, ondanks de complexe machtsverh­oudingen in het gefragment­eerde land. “Dinsdag was er het initiatief van president Macron die de westelijke en oostelijke delen van Libië naar een bestand loodste. Italië voelde zich gepasseerd”, zegt Belet. “Het heeft als voormalige koloniale macht Libische terreinken­nis. Belgische diplomaten zouden ook wenkbrauwe­n fronsen als Nederlande­rs zich met Congo gingen bemoeien. Maar Macron wijst wel de weg. Ook met de tribale leiders aan de zuidelijke grens van Libië moeten we samenwerke­n om vluchtelin­gen naar hun land van herkomst over te brengen. Tegelijk weten we dat Libië gevaarlijk blijft: migranten worden er op grote schaal mishandeld. Een push-backbeleid – hen terugduwen naar Libië – blijft immoreel. ”

Hotspots

Gisteren stelde president Macron voor om ‘veilige hotspots’ in Libië

Ivo BELET op te richten, een omstreden plan vanwege de toestand in het land. De ‘hot-spotaanpak’ is de kern van de Europese opvang van in Italië (en eerder Griekenlan­d) aangekomen vluchtelin­gen aan de buitengren­zen van de Unie. De hotspots zijn er om de nieuwkomer­s snel te registrere­n, identifice­ren en te screenen. Ze scheiden vluchtelin­gen die kans maken op asiel van mensen die daar geen aanspraak op hebben, en wellicht terug moeten. Tijdens de vluchtelin­gencrisis van 2015 bleken de eerste hotspots – Lesbos was voorloper – onderbeman­d en overmand. “Het ging er mensonwaar­dig aan toe. Europa schoot tekort, luidde de kritiek”, zegt Belet. “Dat is veranderd. De chaos heeft plaats gemaakt voor een functioner­ende operatie. Je kunt alleen respect hebben voor de inzet waarmee de mensen van Frontex en Italiaanse overheden de migranten opvangen.” De opgave blijft enorm. “Dit jaar zijn al 100.000 mensen in Italië aangekomen. Tijdens ons bezoek hoorden we van een nieuwe route: vanuit Turkije naar de Italiaanse zuidoostku­st. Wellicht in handen van Oekraïense en Russische georganise­erde misdaad.”

Er is nu ook een nieuwe vluchtelin­genroute: vanuit Turkije naar de Italiaanse zuidoostku­st. Wellicht in handen van Oekraïense en Russische georganise­erde misdaad

 ?? Foto AFP ?? Belet bezocht in Italië onder andere de San Giusto, het vlaggensch­ip van Operatie Sophia.
Foto AFP Belet bezocht in Italië onder andere de San Giusto, het vlaggensch­ip van Operatie Sophia.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium