Het Belang van Limburg

De man met een

-

Op 31 juli 1917 startte de Derde Slag om Ieper, beter bekend als “de hel van Passendale”. De slag was niet de bloedigste uit de Groote Oorlog, maar wel de gruwelijks­te. Uitgevocht­en in verschrikk­elijke omstandigh­eden. Het Britse offensief zou kort zijn, maar duurde uiteindeli­jk drie maanden en zes dagen. De terreinwin­st zou 40 kilometer zijn, het werden er acht. Met 35 slachtoffe­rs per heroverde meter. Een reconstruc­tie van de hel.

IEPER -

De Britse opperbevel­hebber sir Douglas Haig heeft zo zijn eigen idee van wat een bevelhebbe­r moet zijn: een man met een onwrikbaar plan. Zelfs al is er een beter plan, dan nog is dat geen reden voor veranderin­g. Sinds januari 1916 werkt hij aan de Noordelijk­e Operatie die de hele Belgische kust moet bevrijden. Ondanks de waarschuwi­ngen dat zijn offensief op drijfzand is gebouwd, zet hij onherroepe­lijk door. “Volgens De Temps is het aantal deserties en vrijwillig­e verminking­en sedert het begin van 1917 onder de Duitsche troepen achter het front enorm toegenomen. Het aantal gevallen voor de krijgsrade­n gebracht, is vijfmaal zoo talrijk als op het front zelf. De toename ervan is zoo groot, dat het aantal met goedkeurin­g van de Rijksdag toegevoegd­e rechters niet meer voldoende is voor hun taak.” Het zijn berichten die de Britse opperbevel­hebber Douglas Haig graag leest en journalist­en laat influister­en. Haig werkt al sinds januari 1916 aan zijn “meesterzet”, de Noordelijk­e Operatie. Een frontale aanval over de hele Vlaamse linie, om de stellingen­oorlog te breken en de kust te heroveren. Om het Britse oorlogskab­inet van zijn plannen te overtuigen, heeft hij argumenten nodig. Zoals de mentale instorting van het Duitse leger.

Haig bepaalt op 28 juli dat het grote offensief zal starten op 31 juli. Een dag eerder moet hij het noodgedwon­gen voor een tweede keer afblazen, door logistieke problemen bij de Fransen. Maar Haig voelt zich zegezeker. De prelude van de Derde Slag om Ieper heeft hij begin juni met glans gewonnen: de Mijnenslag bij Mesen waarbij de strategisc­he heuvelrug van Wijtschate is ingenomen, duurde amper een week. Kilometers terreinwin­st in enkele dagen, het gebeurt zelden in de Groote Oorlog.

Douglas Haig staat bekend als een eigengerei­d bevelhebbe­r, in zichzelf gekeerd, nors en onverstoor­baar. Voor de Mijnenslag heeft hij van de Britse oorlogspre­mier Lloyd George pas na lang twijfelen toestemmin­g gekregen. Op één voorwaarde: dat Franse troepen zouden deelnemen. Maar de Franse opperbevel­hebber Henri-Philippe Pétain laat Haig vijf dagen voor het offensief in Wijtschate weten dat zijn leger geteisterd wordt door soldatenst­akingen en het te verzwakt is om troepen te leveren. De Britse opperbevel­hebber vindt de afzegging prima. De Noordelijk­e Operatie moet een Britse triomf worden. Zijn triomf.

Haig laat na het oorlogskab­inet te melden dat de situatie ingrijpend gewijzigd is door de Franse afzegging. Hij heeft een succes nodig om zijn échte plan te kunnen doorduwen. De inmenging van premier George is een vervelende bijkomstig­heid. Haig heeft een strikte mening over wat een opperbevel­hebber moet zijn: die legt zijn wil op aan de Generale Staf, die hem unaniem moet steunen. “De Duitse troepen kunnen verliezen in hun rangen minder goed aanvullen dan de geallieerd­en.” De crisis in het Franse leger komt opperbevel­hebber Henri Pétain ook van pas. Het biedt hem de mogelijkhe­id om zijn bijdrage aan de Noordelijk­e Operatie te beperken. Aan de Britse verbinding­sofficier heeft hij laten verstaan dat het offensief waarop Haig broedt, gedoemd is om te mislukken. Het druist ook in tegen de gemaakte afspraken onder de geallieerd­en, begin mei in Parijs: geen grootschal­ige offensieve­n meer waar tienduizen­den soldaten kunnen sneuvelen, maar beperkte aanvallen. Om de “Hunnen” af te matten, niet om terreinwin­st te boeken. Het grote offensief moet wachten tot de Amerikanen arriveren. Want de VS heeft in april Duitsland de oorlog verklaard. Wachten op de

Amerikanen

 ?? Foto BELGAIMAGE ?? De Britse opperbevel­hebber Douglas Haig voelde zich zegezeker: begin juni had hij nog de heuvelrug van Wijtschate met gemak ingenomen.
Foto BELGAIMAGE De Britse opperbevel­hebber Douglas Haig voelde zich zegezeker: begin juni had hij nog de heuvelrug van Wijtschate met gemak ingenomen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium