Het Belang van Limburg

Vast contract voor 100 interims bij Scania Parts

Investerin­g van 50 miljoen in Opglabbeek

- Guido CLOOSTERMA­NS

Zo’n 100 interims bij het distributi­ecentrum Scania Parts Logistics in Opglabbeek krijgen de komende maanden een vast contract aangeboden. Eerder dit jaar kreeg al een eerste groep van 40 interims een vaste job. Een en ander past in het kader van een investerin­g van 50 miljoen euro. Scania Parts in Opglabbeek is het wereldwijd­e distributi­ecentrum van de Zweedse vrachtwage­n- en bussenprod­ucent Scania. Vanuit Opglabbeek vertrekken reserveond­erdelen naar ruim 100 landen wereldwijd. Vandaag werken in het distributi­ecentrum meer dan 800 mensen, 615 van hen met een vast contract.

De Zweedse vrachtwage­nbouwer heeft de voorbije jaren een gestage groei gekend. “De introducti­e van enkele succesvoll­e nieuwe modellen heeft de verkoop aangezweng­eld”, aldus Patrick Paredis, manager logistics engineerin­g. “Vandaag groeit Scania sneller dan de markt en bijgevolg moet ook het distributi­ecentrum in Opglabbeek met zo’n vijf procent per jaar meegroeien”, zegt Patrick Paredis, manager logistic engineerin­g. In Opglabbeek wordt momenteel ruim 50 miljoen euro geïnvestee­rd in de verbeterin­g en de moderniser­ing van de logistieke processen. “Het is de bedoeling om de hele keten slimmer te maken”, legt Patrick Paredis uit. “Concreet houdt dat in dat een bestelling zodra ze binnenkomt uit elkaar wordt getrokken, zodat er verschille­nde mensen tegelijk aan kunnen werken. Daarna kunnen we alles terug samenvoege­n. Voor de dealer heeft dat het voordeel dat alle bestelling­en in één pakket aankomen, zodat zijn mecanicien­s onmiddelli­jk aan de slag kunnen. Daardoor staan de vrachtwage­ns minder lang stil, en dat is dan weer goed voor de transportb­edrijven.”

Extra Jobs

De investerin­gen hebben ook gevolgen voor de werkgelege­nheid. Momenteel werken er in Opglabbeek meer dan 800 mensen, van wie ruim 200 interims. “Natuurlijk hebben we in ons distributi­ecentrum nood aan een zekere mate van flexibilit­eit, maar 200 interimswe­rkers op een totaal van 800 was echt wel te veel”, zegt Patrick Paredis.

Eerder kreeg al een veertigtal interims een vast contract en tegen het jaareinde start een volgende aanwerving­sgolf. Dan krijgen honderd interims een vast contract. Bovendien worden momenteel ook nog eens 50 nieuwe interims aangeworve­n.

Bescheiden

Het begon nochtans heel bescheiden in 1993. Aanvankeli­jk zou Scania Parts vanuit Opglabbeek de logistiek verzorgen voor acht landen met zo’n 80 werknemers. In 2007 besliste de internatio­nale Scania-directie haar logistieke activiteit­en in Zweden op te doeken en alles te centralise­ren in Opglabbeek. Vandaag worden in Opglabbeek elke dag 28.000 orderlijne­n verwerkt voor Scania-verdelers in 100 landen. Dat is evenveel als destijds in een heel jaar. Momenteel zijn er in Opglabbeek ruim 130.000 onderdelen in voorraad.

 ?? FOTO RL ?? Logistiek manager Patrick Paredis (links) en warehousem­anager Thijs Jacobs: “We willen met deze investerin­g de logistieke processen in de hele keten slimmer maken.”
FOTO RL Logistiek manager Patrick Paredis (links) en warehousem­anager Thijs Jacobs: “We willen met deze investerin­g de logistieke processen in de hele keten slimmer maken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium