Het Belang van Limburg

Een op de tien Belgen gebruikte nog nooit internet

- Dominiek CLAES

De digitale kloof wordt kleiner. Vorig jaar had 11,2 procent van de Belgen nog nooit het internet gebruikt. In 2008 was dat nog 26,5 procent. Dat blijkt uit de ‘Barometer van de informatie­maatschapp­ij’ van de Federale Overheidsd­ienst Economie. Volgens de barometer staat ons land op de zesde stek van de 28 EU-lidstaten op vlak van digitalise­ring. De Scandinavi­sche landen voeren de rangschikk­ing aan. “De sterke punten van België zijn de uitstekend­e connectivi­teit en de grote integratie van digitale technologi­eën in de bedrijven. Ons land scoort minder goed voor de digitale overheidsd­iensten, daar merken we een stagnatie op”, zegt woordvoers­ter Chantal De Pauw van de FOD Economie.

Digitale kloof

Uit de barometer blijkt ook dat de zogenaamde digitale kloof elk jaar iets kleiner wordt. Vorig jaar had nog 11,2 procent van de Belgen nog nooit gebruikgem­aakt van het internet. Bij de vrouwen (12,4 procent) ligt dat aandeel iets hoger dan bij de mannen (10,0 procent). Ondertusse­n beschikt 85 procent van de huishouden­s over een internetve­rbinding: 95 procent van de gezinnen met kinderen en 81 procent van de gezinnen zonder kinderen.

Meer dan de helft van de Belgen (56,8 procent) heeft ooit iets via het internet besteld: 58,3 procent van de mannen en 55,3 procent van de vrouwen. De voorbije drie maanden spendeerde 40 procent van de e-kopers een bedrag tussen de 100 en 500 euro. De ICT-sector wint ook ieder jaar aan belang. Vorig jaar werkten al meer dan 85.000 mensen in deze sector. Het aantal ondernemin­gen dat moeite heeft om een ICTspecial­ist te vinden, groeit eveneens: van 46 procent in 2015 tot 59 procent vorig jaar.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium