Het Belang van Limburg

“Ik begrijp fans, maar ook bestuur”

- Gunter SCHOOFS

Zondag trappen de Kanaries hun competitie af tegen AA Gent, dat vorig seizoen nog geklopt werd op Stayen. In de volledige A-kern zit maar een tiental spelers meer dat er onder Leko ook al was. Een new look STVV dus. Kapitein Steven De Petter bleef wel op post. Hij hoopt de morrende fans zondag meteen een overwinnin­g te schenken. Is STVV klaar of niet? De oefenduels waren niet al te overtuigen­d. “Ik vond dat er tegen Antwerp toch iets stond”, zegt aanvoerder Steven De Petter, die het nu zonder Peeters en Gerkens moet doen op het middenveld. “De club deed een pak uitgaande transfers, waardoor de fans klagen. Ik begrijp hen. Maar als je voor een speler als Djene 2,5 miljoen kan incasseren, ga je hem dan tegenhoude­n? De economisch­e wetten van het voetbal moeten nu eenmaal gevolgd worden. Ik zie het positief. Ik vertrouw erop dat het bestuur alles doet om de ploeg zo sterk mogelijk te maken.”

Vergelijk het nieuwe STVV een keer met het oude.

“Dan vergelijk ik wel met een jaar geleden. Anders interprete­ert men fout. Er wordt nog vaak gesproken over onze laatste twee, drie maanden van vorig seizoen waarin we uitschiete­rs hadden. Maar voor die maanden hadden we het ook niet makkelijk. Als ik vergelijk met precies een jaar geleden staan we nu misschien wel iets verder. We zijn wel opnieuw van nul begonnen. We staan voor een nieuwe uitdaging.”

Onder Leko was het duidelijk via welk systeem jullie de tegenstand­er aanpakten. Nu lijkt het gissen.

“Toch wordt het op training elke dag duidelijke­r waar Marquez naartoe wil. Hij speelt kort op de bal en stuurt iedereen goed bij.”

Begrijp je Marquez altijd?

“Toch wel. (lachje) Maar ik heb op de hogeschool destijds dan ook een paar jaar Spaans gehad. Ach, ik denk niet dat iemand problemen heeft met zijn mengelmoes van Spaans, Frans en Engels. We weten best wat de trainer bedoelt.”

Er waren veel uitgaande transfers, ook inkomende. Iemand die je positief verbaasde?

“Gueye is een klepper. Ik wist dat al van vorig seizoen, toen we tegen hem speelden. Ik blijf het straf vinden dat de club hem kon klissen. Gueye gaat ons nog diensten bewijzen. Er wordt gezegd dat we op het middenveld verzwakten. Maar voorin zijn we wel sterker gewapend.”

Die eerste wedstrijd is altijd belangrijk voor het vertrouwen.

“Oefenmatch­en blijven oefenmatch­en. Die mogen goed of slecht gaan, pas na dat eerste competitie­duel weet je meer. Wat Gent betreft, weet iedereen dat het niet van de poes zal zijn. Ik ben ook benieuwd hoe onze groep zal reageren als de spanning stijgt. Tot nu toe is de sfeer top. Maar als het echt om de knikkers gaat, merk je of je echt een groep hebt waarmee je naar de oorlog kan.” Braziliaan Adao traint mee - STVV speurt verder naar versterkin­g op de linksachte­r. Gisteren trainde de Braziliaan­se testspeler Adao mee. Of hij in aanmerking komt voor een contract, is nog onduidelij­k.

 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium