Het Belang van Limburg

“Vakantie was goedgekeur­d”

Serge Gumienny en Luc Wouters verdedigen zich tegen aantijging­en vanuit Pro League

- Roger Cox

Afgelopen zaterdag werden onze topscheids­rechters in Tubeke verwacht voor de jaarlijkse theoretisc­he en fysieke tests. Drie van hen slaagden niet in hun examen, twee anderen daagden niet op wegens vakantie: Serge Gumienny en Luc Wouters. Meteen werden ze vanuit bepaalde hoeken zwaar op de korrel genomen. “Volkomen ten onrechte”, verdedigt Gumienny zich. Vooreerst dit. Het was geen toeval dat beide Limburgers hun kat stuurden naar Tubeke. Naast collega’s zijn Gumienny en Wouters immers ook vrienden in het dagelijkse leven. “We brachten samen met onze families onze vakantie door in het zuiden van Frankrijk”, aldus Serge. “In de buurt van Cannes en Saint-Tropez.” Op het ogenblik dat daar een aantal bosbranden losbarstte­n, kwamen beide refs hier bij ons in een mediastorm terecht. Onder andere Pierre François, CEO van de Pro League, steigerde en verweet hen de nodige beroepsern­st. “Mij verbaast die reactie niet”, aldus Gumienny, die ook spreekt in naam van de Lummense burgemeest­er. “Toen François nog bestuurder was bij Standard, reageerde hij ook geregeld zo. In dit geval is zijn kritiek echter totaal onaanvaard­baar. Eerst en vooral houd ik bij de planning van mijn vakantie in eerste instantie rekening met mijn gezin en met mijn werkgever, Nike. Per slot van rekening zijn Luc en ik als scheidsrec­hter amateurs. Dat terzijde, bestaat er voor scheidsrec­hters een procedure, als wij met vakantie willen gaan. Wij moeten dat verlof ten laatste drie weken op voorhand aanvragen bij de Voetbalbon­d. Het spreekt voor zich dat Luc en ik die weg gevolgd hebben, onze vakantie is goedgekeur­d. Dat de Pro League zich daar nu mee bemoeit, is een brug te ver.”

7 september

Op 7 september krijgen Gumienny en Wouters de kans om te tonen dat ze fysiek en ook op het vlak van de reglemente­ring klaar zijn voor een nieuw seizoen. Eerder komen ze niet in actie. “Dat was zo ingecalcul­eerd”, aldus Gumienny. “Er staan heel wat jonge collega’s te trappelen. Dus gingen wij ervan uit dat er genoeg refs beschikbaa­r zouden zijn om de eerste weken van de competitie te overbrugge­n. Dat een aantal van hen niet door de examens zijn geraakt, daar hadden we geen rekening mee gehouden. Let wel, dat is geen verwijt. Die examens zijn minder makkelijk dan men denkt. Zeker de fysieke proeven. Zo zijn de looptests lastiger geworden omdat ze niet meer op een Serge GUMIENNY

Scheidsrec­hter tartanbaan, maar op kunstgras worden afgenomen. Ik durf bekennen dat ik hard zal moeten trainen om op 7 september te slagen. Niet vergeten, Ik ben er 45 intussen. En Luc 47. Dat voel je.” Juist. Maar van een jonge wolf als Erik Lambrechts, die sinds 1 juli één van de acht semiprofs is, mag toch worden verwacht dat hij de tests doorstaat en zeker niet struikelt over de theorie. Gumienny stemt in met die visie. “Die semiprofs zitten sinds 1 juli tweemaal per week in Tubeke. Dan stel ik me wel vragen over de manier waarop ze zijn voorbereid op de examens. Ik wil het hier toch even opnemen voor Erik Lambrechts. Dat hij voorlopig geen matchen mag leiden, is logisch. Maar hij heeft contractue­el wel recht op een maandloon, dat kunnen ze hem niet onthouden. Dat ga ik als vertegenwo­ordiger van de refs intern zeker nog aankaarten.”

Afrondend, wil Luc Wouters nog één zaak meegeven. “Al die heisa was voor niks. Wees gerust, Serge en ik zijn gemotiveer­d om er een goed seizoen van te maken.”

Die examens zijn trouwens minder makkelijk dan men denkt, zeker de fysieke proeven

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Luc Wouters en Serge Gumienny in een gezellig onderonsje voor Waasland-Beveren - Kortrijk vorig seizoen. Nu zijn de scheidsrec­hters niet blij met de heisa na hun afwezighei­d voor de tests.
Foto PHOTO NEWS Luc Wouters en Serge Gumienny in een gezellig onderonsje voor Waasland-Beveren - Kortrijk vorig seizoen. Nu zijn de scheidsrec­hters niet blij met de heisa na hun afwezighei­d voor de tests.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium