Het Belang van Limburg

Broers Vanthoor nu tégen elkaar

-

Laurens en Dries Vanthoor maken kans om dit weekend de 24 Uur van Spa te winnen. Maar het zal maximaal één van de twee Zolderse broers zijn. Voor het eerst bekampen ze mekaar voor een ander merk: Laurens bij Porsche, Dries bij Audi. zijn de specialite­it van de familie Vanthoor. Laurens (26) pakte de algemene zege in Spa, Zolder, Nürburgrin­g en Dubai. Broer Dries (19) zegevierde pas nog in Le Mans, weliswaar slechts in zijn klasse. Vorig jaar was de grote broer nog de mentor van de kleine broer, maar dit jaar komen ze tegen elkaar uit. “De 24 Uur van Spa is dé race van het jaar”, legt Dries Vanthoor uit. “Francorcha­mps blijft een van de mooiste circuits, zowel snel als technisch, en de Raidillon blijft een geweldige bocht. Als je exact op de juiste rijlijn zit, lijkt het allemaal heel makkelijk. Maar zodra je enkele centimeter­s naast de ideale lijn zit, wordt het lastig. Dat geldt nog meer in het donker. Het lijkt dan allemaal nog net iets sneller te gaan. Je hebt niet dezelfde visuele referentie­punten en je rijdt meer op instinct. In de Dubbele Linkse bijvoorbee­ld kan je het einde van de bocht niet meer zien. Je hebt dan toch telkens twee of drie ronden nodig om de omstandigh­eden gewoon te worden. Spa is ook helemaal anders dan Le Mans, omdat hier alleen maar GT3’s aan de start komen. Dat geeft meer dan 60 wagens die ongeveer even snel rijden. Elk detail kan het verschil maken.” “Spa is sowieso een aparte wedstrijd, maar dat geldt nog meer als Belg. Ik kan ze nu aanvatten in ideale omstandigh­eden en dat vormt een extra motivatie. Vorig jaar was een leerjaar, maar nu mik ik op de zege. Een specifieke voor24-uurraces bereiding was er niet. Ik train het hele jaar door en de weken voor de 24 Uur onderhoud ik die con- ditie. Ik eet vooraf wel iets meer dan gewoonlijk, want mijn lichaam heeft meer energie nodig tijdens de race.”

Broederstr­ijd

Laurens Vanthoor deelt een Porsche 911 met de Fransman Kevin Estre en de Deen Michael Christense­n. Dries is terug te vinden op een Audi R8 met de Zwitser Marcel Fässler en de Duitse Belg André Lotterer. Schoon volk, want het zijn allebei drievoudig­e winnaars in Le Mans. “Met Marcel en André heb ik twee teammaten met een onwaarschi­jnlijk palmares, met ook nog wereldtite­ls uithouding en vele andere overwinnin­gen. Ik zal enorm veel van hen kunnen opsteken. En de strijd met Laurens? Op de piste zijn wij tegenstand­ers, niets meer en niets minder. Ik zou erg graag winnen, maar als ik dat kan doen met hem naast me op het podium...”

VOLLEYBAL

Maaseik strikt Nederlands talent Ahyi - Twee dagen na het aantrekken van libero Just Dronkers heeft Noliko Maaseik receptie-hoekspeler Michiel Ahyi aangeworve­n. De 19-jarige Nederlande­r komt over van TalentTeam Papendal, het equivalent van de Vlaamse volleybals­chool. Het team speelt met een selectie van 18-jarigen en draait probleemlo­os mee in de Nederlands­e eredivisie. Voor Ahyi is het zijn eerste internatio­naal avontuur. Meisjes U16 sluiten EK af zonder zege - Op het EK in Bulgarije hebben de Young Yellow Tigers ook hun laatste wedstrijd niet kunnen winnen. Tsjechië was met 1-3 te sterk. “Ondanks de mindere start tegen Roemenië hebben de meisjes dit EK een hoog niveau gehaald. Nu volgt op de topsportsc­hool de volgende fase van hun leerproces”, aldus coach Yorick Vande Velde.

ATLETIEK

Polsstoksp­ringers Smets en Art alleen Belgische recordhoud­ers - Arnaud Art en Fanny Smets hebben gisteren op een avondmeeti­ng in Leverkusen een Belgisch polsstokfe­estje gebouwd. Art ging bij zijn tweede beurt over 5m71 en wordt zo alleen nationaal recordhoud­er. Art deed daarna nog drie pogingen op 5m76, maar dat was te hoog gegrepen. Eerder op de avond had Fanny Smets het nationaal record bij de vrouwen - dat ze sinds zaterdag met 4m41 met Chloé Henry deelde, al op 4m46 gebracht.

Europese titel voor Vandebosch - Patrick Vandebosch heeft zich in het Deense Aarhus tot Europees kampioen 10.000m bij de masters (M50) gekroond. De ADD’er uit Hoeselt won in 32.55.56.

Ook Maudens opgevist - Na Eline Berings woensdag heeft de selectieco­mmissie van de KBAB gisteren ook meerkampst­er Hanne Maudens aan de selectie voor het WK in Londen toegevoegd. Maudens, met 6.113 punten 87 punten onder het minimum in de zevenkamp, werd na deliberati­e opgevist.

AUTOSPORT

Stopt Porsche in WEC? - Sterke geruchten willen dat Porsche vandaag zijn afscheid van het WK uithouding (WEC) en de 24 Uur van Le Mans aankondigt. Het stapt wellicht in de Formule E, tenzij het toch F1 wordt.

BEACHVOLLE­YBAL

Koekelkore­n-Van Walle op WK - Vandaag start het WK beachvolle­y in Wenen. Dries Koekelkore­n en Tom Van Walle zijn het 19de reekshoofd en spelen de openingswe­dstrijd van het tornooi tegen het Canadese duo Pavan-Humana-Paredes, zevende op de plaatsings­lijst. In dezelfde groep als onze landgenote­n zitten ook nog een Russisch en Marokkaans koppel. Van Gaeveren gaat voor podium op WK - Zaterdag start het WK waterskira­cen in Seatlle (VS) dat over vier races loopt: 29/7, 31/7, 2/8 en 5/8. Ons land wordt in Formule I vertegenwo­ordigd door Steven Van Gaeveren uit Melsele. “Heel mijn seizoen was afgestemd op dit WK.” Voor Limburg is er een deelnemer in de internatio­nale jury: Gust Lacroix uit Peer. Hij was nog voorzitter op het EK.

TENNIS

Mertens klopt gravelspec­ialiste - Elise Mertens heeft zich geplaatst voor de kwartfinal­es van het graveltorn­ooi van Bastad. Mertens won van Carla Suarez Navarro in drie sets: 3-6, 7-6 (7-2) en 5-7. Suarez Navarro is de nummer 30 van de wereld.

Gille/Vliegen naar halve finales - Sander Gille en Joran Vliegen hebben zich geplaatst voor de halve finales van het dubbelspel op het Challenger­tornooi in het Finse Tampere. Het Belgische duo rekende in twee sets (6-2 en 6-2) af met de Franse tandem Calvin Hemmery en Axel Michon.

KAJAK

Artuur Peters met tweede zege naar A-finale - Artuur Peters heeft zich op het wereldkamp­ioenschap kajak voor beloften in het Roemeense Pitesti vlot voor de finale van de K1 1.000 meter geplaatst. De 20-jarige Limburger won zijn halve finale en liet net als in de reeksen de snelste tijd van alle deelnemers optekenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium