Het Belang van Limburg

Opvolger Milan Fretin gezocht

Zondag BK nieuweling­en in Lacs de l’Eau d’Heure

- Freddy VAES

Zondag strijden de nieuweling­en in Lacs de l’Eau d’Heure voor de titel van nationaal kampioen op de weg, zowel bij de eerste- als de tweedejaar­s. Voor beide wedstrijde­n mag Limburg negen renners afvaardige­n. Allemaal zijn ze super gemotiveer­d. Kan één van hen in de voetsporen van uittredend kampioen Milan Fretin treden? Genkenaar Fretin zelf zal er net als Branko Huys niet bij zijn omdat dit BK samenvalt met de slotceremo­nie van de Jeugdolymp­iade. Zo zullen de nummers één en twee van vorig jaar afwezig zijn, net als Arno Waeyaert. Drie sterke tegenstand­ers minder. Aan de anderen om hun kans te grijpen. Is daar een Limburger toe in staat? Afgaand op de uitslagen van topwedstri­jden dit seizoen lijkt die kans niet zo groot. Met uitzonderi­ng van Milan Fretin, Ryan Cortens (ritwinst Tour de Gotha) en Juul Maes (winnaar Prins der nieuweling­en) kon geen van hen in de top tien van een grote wedstrijd finishen. Maar gezien de lastigheid­sgraad van het parcours wordt het BK een andere wedstrijd dan wat ze gewoon zijn. We vroegen enkele gouwgenote­n naar hun ambitie.

Quinten Vandermeer: “De jongste weken voel ik me tijdens de koersen heel sterk. De vorm is dus goed. Het wordt een lastig kampioensc­hap. Een beetje een klimkoers met veel hoogtemete­rs. Normaal moet ik het aankunnen, als ik van pech gespaard blijf.” Brent Machiels: “Als snelle man had ik het liever iets minder lastig gehad. Maar toch ga ik me volledig smijten. Vorig jaar was het ook geen gemakkelij­k parcours en toen reed ik toch meer dan een halve wedstrijd aan de leiding.” Michael Bervoets: “Voor mij is het wielrennen louter voorbereid­ing op het veldritsei­zoen. Maar in alle wegwedstri­jden waaraan ik deelnam, kon ik toch goed presteren. Woensdag ben ik met mijn ploeg Balen BC het parcours gaan verkennen. Het staat me aan. Je bent vooral op jezelf aangewezen en dat zijn wij veldrijder­s gewoon.” Ryan Cortjens: “Ik hoor dat er veel moet geklommen worden. Een klimmer ben ik zeker niet, maar met karakter en doorzettin­g kan je ook ver komen. In ieder geval heb ik geen al te hoge verwachtin­gen omdat mijn focus op het veldritsei­zoen ligt.”

Milan Paulus: “Het gaat een lastig BK worden maar daar houd ik wel van. Vorig jaar werd ik op het BK 14de. Nu hoop ik beter te doen. Eigenlijk denk ik zelfs dat op dit parcours het podium moet kunnen.” Jente Boons: “Ik behaalde onlangs mijn eerste zege en ben dus in vorm. We zijn het parcours gaan verkennen en dat is best pittig. Zo heb ik het graag. Ik hoop op een plaats binnen de top 20 bij de eerstejaar­s.”

Het BK wordt zoals een klimkoers met veel hoogtemete­rs

Quinten VANDERMEER

 ?? FOTO FV ?? Vlnr. Boons, Poelmans, Lijnen, Vandermeer, Paulus en Maes. Kan één van deze Limburgers verrassen op dit BK?
FOTO FV Vlnr. Boons, Poelmans, Lijnen, Vandermeer, Paulus en Maes. Kan één van deze Limburgers verrassen op dit BK?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium