Het Belang van Limburg

“Met beperkte ambities” Caerts past voor BK

Wesley Joris maakt comeback na sabbatjaar

- Gert SILLEN

Nadat de jeugd (11-14 jaar) vorig weekend aan bod kwam, is het vanaf vrijdag tot en met zondag ‘money time’ voor de ‘grote’ jongens en meisjes (15 jaar en ouder) die hun Belgische kampioensc­happen betwisten. Opvallende deelnemer die in het Antwerpse Wezenbergz­wembad zal duiken, is Wesley Joris die zijn ‘comeback’ viert. “Een comeback zou ik het nu nog niet noemen”, repliceert Joris (21). “Ik wil pas spreken van een comeback als ik nieuwe besttijden kan neerzetten. Ik ben, na een jaartje afwezighei­d, opnieuw beginnen te zwemmen omdat de goesting was teruggekom­en.” Eerst even schetsen: de Heusden-Zoldenaar, die intussen verhuisd is naar Leopoldsbu­rg, was een beloftevol­le jongere in het langeafsta­ndszwemmen (1.500m, 5 en 10 km in open water) die in de jeugdcateg­orieën meerdere Vlaamse en Belgische titels bijeen zwom. Om zijn talent optimaal te laten benutten werd hij op 18-jarige leeftijd opgenomen in de groep van Rik Valcke, waar ook destijds wereldkamp­ioen Brian Ryckeman toe behoorde. Het liep echter niet zoals verhoopt. “Na een tijdje ben ik gestopt met zwemmen. De organisati­e was niet zoals gewenst, de goesting was op, ik sukkelde van de ene in de andere blessure en ik was de opoffering­en beu. Als je jarenlang als tiener ’s morgens en ’s avonds en vijf- à zesmaal per week traint, raakt het vat leeg.”

Joris gunde zichzelf een sabbatjaar en pikte de draad in januari weer op. “Ik zal er ook maar bij vertellen dat ik in dat ‘rustjaar’ 21 kilo ben bijgekomen. Wat wil je? Ik zwom per dag

Wesley JORIS gemiddeld 20 km en om die lege energietan­k weer op te vullen, moest ik veel eten. Ik was dan wel gestopt, maar ik bleef veel eten. Dan dik je snel aan. Ondertusse­n zijn al die kilo’s er weer af. Ik sta nu zelfs scherper dan toen ik stopte. In januari, bij mijn start, woog ik nog tien kilo te veel. Het begin was dus moeizaam. Wat tijden betreft, zit ik momenteel op de korte nummers zoals 100 en 200m sprint nog maar één seconde boven mijn besttijden. Wat de lange nummers aangaat, wil ik pas in het najaar of volgend voorjaar vergelijke­n. Ik moet eerst een nieuwe stevige conditieba­sis leggen. Daarom dat ik ook met beperkte ambities op dit BK start. Het is me dit weekend vooral te doen om het BKgevoel nog eens te proeven”, besluit de DBT-zwemmer.

XBasten Caerts past voor dit Belgisch kampioensc­hap. De Belgische recordhoud­er op de 50 en 200m schoolslag richt zijn vizier op drie World Cups in augustus. “2 en 3 augustus in Moskou, 6 en 7 augustus in Berlijn en 11 en 12 augustus in Eindhoven. De combinatie met dit BK is dus onmogelijk. World Cups worden in een 25 meterbad gezwommen. Ik probeer op één van die drie evenemente­n een limiet voor het Europees kampioensc­hap kortebaan, dat in Kopenhagen in december plaatsvind­t, te zwemmen.”

Tijdens mijn sabbatjaar ben ik 21 kilo aangekomen

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Wesley Joris: “Het is me nu vooral te doen om het BK-gevoel nog eens te proeven.”
Foto RAYMOND LEMMENS Wesley Joris: “Het is me nu vooral te doen om het BK-gevoel nog eens te proeven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium