Het Belang van Limburg

Eerste wilddetect­iesysteem wordt begin 2018 geplaatst

- Geert VAN BAELEN

Het eerste wilddetect­iesysteem in Vlaanderen moet volgend voorjaar actief zijn op twee locaties langs de lange Kamperbaan tussen Hechtel en Leopoldsbu­rg. Dat verzekerde minister Schauvlieg­e op een vraag van Vlaams Parlements­lid An Christiaen­s. “Op dit moment wordt het bestek voor de aanbestedi­ng voorbereid”, luidt het. De eerste plannen voor dit project gaan ondertusse­n al ruim twee jaar mee. Over enkele kilometers zal aan beide kanten van de drukke verbinding­sweg een raster komen. Openingen met sensoren staan in verbinding met slimme verkeersbo­rden die de bestuurder­s waarschuwe­n wanneer wild aanstalten maakt om over te steken. “Dit project is het eerste in zijn soort voor Vlaanderen en over de beleidsdom­einen heen moesten goede afspraken gemaakt worden”, licht An Christiaen­s (CD&V) toe waarom het een werk van lange adem werd. “De kogel is nu door de kerk. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is bereid om de helft van de kosten te dragen, en ook het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en het Departemen­t Omgeving dragen hun steentje bij.” De kosten werden geraamd op 650.000 euro. AWV zal de verkeersve­iligheid en de snelheidsr­eacties van bestuurder­s monitoren en dynamische verkeersbo­rden plaatsen. “ANB neemt 25 procent van de kosten op zich en staat in voor de procedures binnen de natuurwetg­eving. Ook zal het de ecologisch­e aspecten van het project monitoren en evalueren. De overige 25 procent van de kosten is voor het Departemen­t Omgeving, dat advies geeft over de natuurtech­nische aspecten. Omdat de installati­e grenst aan het militair domein, wordt ook Defensie hier nauw bij betrokken.”

Zo snel mogelijk

Schepen voor Bosland Raf Truyens (CD&V) van Hechtel-Eksel is blij dat het project eindelijk op snelheid komt. “Ik begon me er toch een beetje ongerust over te maken. De minister laat verstaan dat zodra de eerste voorbereid­ingen achter de rug zijn, met ons en Leopoldsbu­rg wordt overlegd over de concrete uitvoering van de werken. Dat zou na het zomerverlo­f plaatsvind­en. Volgens de planning wordt het systeem dan in het voorjaar van 2018 geplaatst.” Voor Truyens hoeft er niet langer getalmd te worden. “Jaarlijks gebeuren in onze gemeente tientallen

Jaarlijks gebeuren in onze gemeente tientallen ongevallen door oversteken­d wild

Raf TRUYENS Schepen in Hechtel-Eksel

ongevallen door oversteken­d wild. Tot nu gelukkig zonder al te zwaar menselijk leed, maar we geloven dat dit systeem erger kan voorkomen. Voor de bestuurder­s zal het eruit zien als een slimme zone 30. En als het zoals we verwachten het gewenste effect heeft hier in de omgeving van Bosland, kunnen andere risicogebi­eden in Limburg volgen. Bijvoorbee­ld de noord-zuidverbin­ding.”

 ?? FOTO GVB ?? Het systeem wordt geplaatst aan twee kanten van de Kamperbaan, de verbinding­sweg tussen Hechtel en Leopoldsbu­rg.
FOTO GVB Het systeem wordt geplaatst aan twee kanten van de Kamperbaan, de verbinding­sweg tussen Hechtel en Leopoldsbu­rg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium