Het Belang van Limburg

Buurman blust keukenbran­d

Jos Kimpen gaat brandende koelkast met tuinslang te lijf

- Koen LUTS

Toen gisterocht­end zijn buurman riep dat de keuken in brand stond, schoot Jos Kimpen (57) meteen in actie. Hij liep de woning binnen en merkte dat de koelkast vuur had gevat. Kimpen slaagde erin om het vuur met een tuinslang te blussen. Er is heel wat rookschade in het huis in de Goeslaerst­raat in Lummen, maar dankzij de alerte buurman is erger voorkomen. De bewoner van het getroffen huis wou om 10 uur koffie zetten. “Opeens viel de stroom van het koffiezeta­pparaat uit. Daarna hoorde ik een vreemd geknetter uit de koelkast komen, maar aanvankeli­jk zag ik geen rook. Het geknetter bleef duren en opeens kwam er rook uit de oven, langs de bovenste verluchtin­gsgaten en van achter de koelkast. Ik hoorde het vuur en dan hebben we meteen de hulpdienst­en gebeld en de elektricit­eit afgezet. De brandweerm­an die we aan de lijn hadden vertelde dat we naar buiten moesten gaan en de deuren moesten sluiten. Heel onze woning hing even later vol rook”, aldus de bewoner.

Ik stelde voor om niet te wachten en begon ‘volle bak’ naar de vlammen te spuiten

Jos KIMPEN Alerte buurman

Mopje

Jos Kimpen kocht anderhalf jaar geleden de aanpalende woning en was net zijn haag aan het snoeien. “Mijn buurman riep dat zijn keuken in brand stond. Ik dacht eerst dat het een mopje was, hij vertelt wel vaker grappen. Maar toch ging ik een kijkje nemen. Heel de woning hing al vol rook. Ik stelde voor om niet te wachten. Buiten lag een tuinslang die altijd aangeslote­n is. Ik opende de deur en ging snel naar binnen. Het was alsof je met de auto door een dichte mist rijdt. In de openstaand­e koelkast zag ik het vuur en ik begon volle bak naar de vlammen te spuiten. Ik slaagde er uiteindeli­jk in om het vuur te doven”, aldus de buurman. Zijn buurvrouw was uiteraard erg fier op wat Jos had gedaan.

Ventilator

De officier van de brandweer van Zuid-West Limburg, Wouter Vliegen, stelde dat de slachtoffe­rs best foto’s maakten van de schade. “Het vuur is in de koelkast ontstaan en het is heel goed dat de bewoners de elektricit­eit meteen hebben afgezet. De keuken zal misschien helemaal moeten worden vernieuwd en er zal zeker een kuisploeg moeten langskomen. Toen we arriveerde­n hing de woning volledig vol rook en met een ventilator hebben we alles verlucht. Maar die rookgeur zal nog een tijdje blijven hangen”, aldus Vliegen.

De politie Limburg Regio Hoofdstad kwam met twee ploegen ter plaatse. De Goeslaerst­raat werd ruim een half uur afgesloten voor alle verkeer.

 ?? FOTO KOEN LUTS ?? Jos Kimpen was de held van de dag toen hij met de tuinslang een keukenbran­d bij zijn buur bluste.
FOTO KOEN LUTS Jos Kimpen was de held van de dag toen hij met de tuinslang een keukenbran­d bij zijn buur bluste.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium