Het Belang van Limburg

“We praten over niks anders”

Bewoners Lindeman en Hal zien steeds vaker everzwijne­n in tuinen

- Zahra BOUFKER

De bewoners van de Heusdense wijken Lindeman en Hal hebben de jongste maanden steeds meer overlast van everzwijne­n die hun tuinen opzoeken. “Nochtans is er nog maar één melding binnengeko­men”, zegt burgemeest­er Mario Borremans. “Als we veel meldingen krijgen, kunnen we de jagers inzetten.” Toch laat de wet niet toe dat er in de wijken zelf gejaagd wordt. Stelio Cecarinni van café ’t Boske op de Lindeman is een van de slachtoffe­rs. “Achter de omheining van de zaak zien wij regelmatig een kudde everzwijne­n. Op zich niet erg, maar als ze aan je tuin zitten, dan is dit niet meer fijn. En om mij met aangiftes en meldingen bij de gemeente bezig te houden, daar heb ik geen tijd voor. Ik moet zorgen dat de zaak blijft draaien. De jongste tijd zijn er in de wijk zelfs overdag al everzwijne­n gespot. Ik heb eerlijk gezegd schrik dat mijn klanten zullen wegblijven door de everzwijne­nplaag”, besluit Stelio. Zahra Chatach woont met haar twee jonge kinderen in de Galgenberg­straat. Ze geraakt helemaal over haar toeren als we het woord “everzwijn” nog maar uitspreken. “Die varkens maken ons het leven zuur. Ze hebben al in onze tuin gezeten en een stuk van de omheining vernield. Toen ik vorige week de everzwijne­n weer zag, heb ik een schrik heb gepakt. Na 19 uur kom ik niet meer buiten, tenzij er iemand bij mij is. Ik bid elke dag dat deze nachtmerri­e stopt.” Ibrahim Kucuktopal en zijn vader, die in dezelfde straat wonen, maken ook hun beklag. “We praten over niets anders meer”, klinkt het.

Niet jagen

Stelio CECARINNI

Bewoner Johan Craeghs woont in de wijk Halstraat en is secretaris van Wildbeheer­eenheid De Zwarte Beek. Hij bevestigt dat er aan Lindeman en aan de terril (Halstraat) van Heusden-Zolder grote populaties everzwijne­n zitten. “De Lindeman ligt pal aan een natuurgebi­ed. Het is dus heel normaal dat er everzwijne­n komen. De everzwijne­n verplaatse­n zich regelmatig in groep en nemen dan vaak dezelfde passage. We weten dat, maar in een bebouwde zone als de wijk Lindeman mogen wij natuurlijk niet jagen. Ook de mijnterril is niet verpacht voor de jacht omwille van zijn recreatief karakter. We hebben in 2015 89 everzwijne­n doodgescho­ten, in 2016 waren het er 155. Nu zijn we eind juli 2017 en de teller zit al boven de 160 everzwijne­n. We moeten nu eenmaal leren leven met die dieren. In de Ardennen kijkt niemand op van een everzwijn en hier maakt men daar veel commotie rond. Terwijl de mensen zelf ook veel kunnen doen: mits kleine aanpassing­en aan de tuin kunnen al veel problemen worden opgelost. De mensen mogen niet panikeren, everzwijne­n gaan vanzelf lopen. Aanvallen zijn zeer zeldzaam. Het is wel belangrijk dat er melding bij het gemeentehu­is van wordt gemaakt. We willen namelijk het aantal everzwijne­n onder controle krijgen”, zegt Craeghs.

De jongste tijd zien we hier zelfs overdag everzwijne­n in de wijk

Meldingen

Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum in Heusden-Zolder merkt op dat er een onderschei­d moet worden gemaakt tussen wilde en tamme everzwijne­n. “De tamme exemplaren zijn gevaarlijk en kunnen aanvallen. Maar wilde everzwijne­n zijn erg schuw.” Burgemeest­er Mario Borremans stelt vast dat er nog maar één melding van een inwoner van de wijk Lindeman is binnengeko­men. “Wij verwittige­n het Agentschap Natuur en Bos, die op hun beurt de jagers verwittige­n. Een klein minpunt in de wet is dat de jagers niet overal mogen schieten. Helaas is de wijk Lindeman zo één van die plaatsen”, besluit de burgemeest­er.

 ?? Foto HBVL ?? De jagers konden de everzwijne­n al filmen, maar in de Lindeman en op de terril is jagen niet toegelaten.
Foto HBVL De jagers konden de everzwijne­n al filmen, maar in de Lindeman en op de terril is jagen niet toegelaten.
 ?? FOTO ZB ??
FOTO ZB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium