Het Belang van Limburg

Plat dak op Grote Markt verdwijnt

-

De Grote Markt zal er weldra anders uitzien, want het gekende platte dak van ‘Huis Matton’ verdwijnt uit het straatbeel­d. Dit wordt wennen voor stadsheld Ambiorix die er al jaren op uitkijkt. Het platte dak en de enkelvoudi­ge bouwlaag van witgoedhan­del ‘Huis Matton’ op de Grote Markt vormen al decennia een uitzonderi­ng in de oudste stad. Het pand werd in de begindagen van de Tweede Wereldoorl­og platgebomb­ardeerd en nooit meer in zijn oorspronke­lijke staat heropgebou­wd. Op het dak prijkte jarenlang een immense neonreclam­e voor een frisdrankg­igant. Nadien werd er zelfs een auto op gehesen die werd uitgeloot tijdens een eindejaars­actie van de Verenigde Handelaars.

Toplocatie

Chantal Matton (58) en haar man Jos willen nu iets aan doen aan het uitzicht van het winkelpand. De stad is vragende partij voor een verfraaiin­g van dit gezichtsbe­palende hoekje, vlak tegenover Ambiorix en het stadhuis. Chantal werd de afgelopen dagen overstelpt met vragen of ze gaat stoppen met haar winkel. Zij is intussen al de vierde generatie die hier witgoed verkoopt: “Mijn overgrootv­ader was kleermaker en is hier rond 1900 gestart met ‘Ets. Edouard Noben’. Toen stonden hier nog twee volledige huizen naast”, weet Chantal. “We willen de toekomst van onze dochters veiligstel­len, want zelf willen wij niet op de Grote Markt wonen. Als onze dochters de winkel niet willen verderzett­en, beschikken we nog altijd over een felbegeerd­e toplocatie”, weet Chantal.

Appartemen­ten

De huidige winkel zou behouden blijven en daarboven zouden er twee appartemen­ten komen die worden geïntegree­rd in het bestaande woongedeel­te achter de winkel. “De plannen liggen nog niet vast. Zolang er maar voldoende kleuraccen­ten komen is het goed, want dat kan de heringeric­hte Grote Markt goed gebruiken”, adviseert Chantal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium