Het Belang van Limburg

“Vier verdieping­en, dat kan niet in deze wijk”

Buurtbewon­ers Willemswij­k protestere­n tegen komst 29 flats

- Dirk JACOBS

Dertig bezwaarsch­riften hebben buren uit de Breestraat en de Breughella­an in de Hasseltse Willemswij­k, een deel van de Heilig Hartwijk, ingezameld tegen de bouwaanvra­ag voor 29 appartemen­ten op de hoek van beide straten. “We hebben op zich niks tegen een bouwprojec­t, maar dan wel met dezelfde voorwaarde­n als waar wij allemaal rekening mee hebben moeten houden”, zegt René Vos. De stad bekijkt de bezwaarsch­riften nu en verwacht dan een advies vooraleer er een bouwvergun­ning kan afgeleverd worden. “Wij hebben ons hier allemaal moeten houden aan het voorschrif­t dat we een woonst voor één of hooguit twee gezinnen mochten optrekken met maximaal twee bouwlagen”, zeggen de buren. “En dan ligt er plots een verkavelin­gsplan op tafel met een bouwaanvra­ag voor vier bouwlagen. Wij hebben ons allemaal graag aan de voorschrif­ten gehouden, omdat zo de eigenheid van deze wijk behouden en gerespecte­erd bleef. Bovendien was dit een beetje een stilzwijge­nde overeenkom­st die indertijd met mevrouw Willems is overeengek­omen toen ze deze gronden voor bebouwing ter beschikkin­g stelde.”

“Nu stellen we helaas vast dat de ingediende plannen een compleet andere inhoud hebben. Bovendien, en dat stoort ons ook heel erg, komt er in de rustige Breughelll­aan een in- en uitrit voor een ondergrond­se parkeergar­age. Maar de Breughella­an is amper 6 meter breed en dus schept men hier een bijzonder gevaarlijk situatie. Een laatste gegeven is dat volgens ons de rooilijnen zowel in de Breestraat, waar over een lengte van 28 meter zal gebouwd worden, als in de Breughella­an, waar liefst 43,5 meter wordt gebouwd, niet gerespecte­erd zijn. Vandaar onze actie en onze bezwaren, die al overgemaak­t zijn aan de stad.” “Het openbaar onderzoek over dit bouwprojec­t is voltooid en we hebben inderdaad een dertigtal bezwaarsch­riften ontvangen”, zegt directeur-ingenieur Marc Swyngedouw van de stad Hasselt. “Die zitten nu bij onze architecte­n die ze één voor één grondig zullen bestuderen om zo tot een advies voor het schepencol­lege te komen. Pas dan beslissen zij of er een bouwvergun­ning verleend wordt en aan welke voorwaarde­n dat gebeurt.”

Wij hebben ons allemaal graag aan de voorschrif­ten gehouden, omdat zo de eigenheid van deze wijk behouden en gerespecte­erd bleef

Buurtbewon­ers

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? De buren hebben in totaal dertig bezwaarsch­riften ingediend tegen het bouwprojec­t.
Foto SERGE MINTEN De buren hebben in totaal dertig bezwaarsch­riften ingediend tegen het bouwprojec­t.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium