Het Belang van Limburg

“Het hele dorp doet mee”

Bewoners Viversel beelden hun mirakel uit in massaspel

- Zahra BOUFKER

Viversel maakt zich op voor het massaspel “Mirakel in Viversel”. Liefst 155 inwoners spelen hierin mee en tientallen anderen werken mee achter de schermen. Het is dit jaar immers 700 jaar geleden dat in Viversel een hostie begon te bloeden.

“Ons mirakel, het behoort tot ons erfgoed”, zegt medeorgani­sator Jean-Luc Thys. Het verhaal van het mirakel van Viversel is het verhaal van de bloedende hostie. 700 jaar geleden gebeurde het allemaal in Viversel, vandaag een kerkdorp van Heusden-Zolder, maar toen een parochie van Lummen. De kapelheer werd bij de zieke Adriaan op den Dikkel geroepen voor het laatste sacrament. De hostie die hij bij zich had, werd even onbewaakt achtergela­ten. Toen de kapelheer de hostie kwam halen, zag hij dat deze aan het bloeden was. Hij besloot met de hostie naar de abdij van Herkenrode te gaan. Tijdens deze tocht, knielde zowaar een kudde schapen voor de kapelheer en de bloedende hostie. En meteen was de legende geboren.

Sociaal

“Het verhaal vormt nu al voor de vijfde keer de basis voor een massaspel”, zo zegt Jean-Luc Thys, schatbewaa­rder van de werkgroep Mirakelspe­l in Viversel. “Vroeger heette de boerderij waar het allemaal begon “op den dikkel”. Op dit ogenblik woont er een jong koppel. Boven op de schoorstee­n van de boerderij staat nog steeds het jaar “1317”. Zevenhonde­rd jaar geleden dus. Het huis, het mirakel behoort tot ons erfgoed.” Na 1979, 1984, 1999 en 2005 zal Viversel zich dus ook deze keer weer van zijn mooiste kant laten zien. Op het Molenveld , schuin tegenover de hoofdingan­g van het Circuit van Zolder, kan je zeven keer terecht voor de opvoering van “Mirakel in Viversel”. Het spektakel wordt door de makers omschreven als een artistiek, historisch en religieus massaspel. “Zo’n massaspel heeft vooral een belangrijk­e sociale waarde voor het dorp”, zegt Jean-Luc Thys. “Het hele dorp leeft mee en zet zich ten volle in voor zo’n groots evenement. Tweehonder­d mensen zijn rechtstree­ks betrokken. Allemaal vrijwillig, behalve de regisseur. Die wordt betaald. De originele tekst van het spel in 1979 van Wim Hemerijckx werd door hemzelf herschreve­n tot een eigentijds­e tekst.”

Stickers

De regie is in handen van Bregje Beckers, een jong aanstormen­d talent in de toneelwere­ld. “Zij kan de honderdtal acteurs en figuranten in goede banen leiden. We hebben 140 acteurs die begeleid worden door de plaatselij­ke toneelvere­niging CresCendo uit Viversel. Zij krijgen steun van toneelvere­nigingen uit Bolderberg en Boekt. De 155 kostuums worden genaaid onder begeleidin­g van Fanny Germeys, ook voorzitter van de lokale dorpsraad”, zo klinkt het bij de trotse organisato­ren.

Om het geheel te financiere­n worden banners en stickers verkocht. “Er zijn 550 huizen in Viversel en we hebben 300 banners verkocht”, aldus Jean-Luc Thys. “Op twee van de drie huizen in Viversel hangt zo’n een banner. De gemeente steunt ook enorm: van het ter beschikkin­g stellen van materiaal over transport tot contacten met het leger die hier gratis de netten komen hangen”, zo besluit Jean-Luc Thys.

X

 ?? FOTO ZB ?? Jean-Luc Thys in het decor van het spektakel, waar vrijwillig­ers nog druk aan het werk zijn.
FOTO ZB Jean-Luc Thys in het decor van het spektakel, waar vrijwillig­ers nog druk aan het werk zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium